Vrouwelijk ondernemerschap in Zeeland

Elly Hilgers - stichting ZIGZAGMet de campagne ‘ZIGZAG Zoekt’ is stichting ZIGZAG ruim een jaar geleden gestart met een zoektocht naar vrouwelijk innovatief ondernemerschap in Zeeland. Inmiddels zijn er met ruim tachtig onderneemsters gesprekken gevoerd over hun ondernemerschap, plannen en ambities. Veertig onderneemsters maken gebruik van een kosteloos coachtraject. Inge Hoogesteger, van Sjaalmetverhaal uit Middelburg, is enthousiast. “Het is echt een cadeautje. Het traject bij ZIGZAG geeft een extra impuls aan mijn bedrijf.”

Voor een relatief kleine provincie als Zeeland is durf om initiatieven te ontplooien van essentieel belang. ZIGZAG, een particuliere, niet commerciële en onafhankelijke stichting, wil met haar innovatie-stimuleringsfonds gedurfde innovaties en kansrijke ideeën in Zeeland financieren. De stichting heeft als doel de Zeeuwse economie en werkgelegenheid te bevorderen.
Belang Zeeuwse economie
“Eén derde van alle ondernemingen in Nederland wordt geleid door een vrouw. En dit aantal groeit nog door. Dat geldt ook voor Zeeland”, aldus Elly Hilgers, coördinator en aanspreekpunt bij ZIGZAG. “Daarom wil ZIGZAG het vrouwelijk ondernemerschap in Zeeland beter op de kaart zetten. Ook omdat deze groep ondernemers een belangrijke schakel is voor de groei van de Zeeuwse economie. We komen graag in contact met vernieuwende starters of bedrijven die nog niet zo lang bestaan, maar zeker ook met bestaande Zeeuwse bedrijven waarvan de directie wordt gevoerd door een vrouw of een echtpaar. Voor Zeeuwse onderneemsters kan ZIGZAG een schakel zijn bij het realiseren van vernieuwende ideeën, bij het samenbrengen van sparringpartners en bij het verkrijgen van subsidies.”

Bouwen aan fundament
Inge Hoogesteger heeft sinds begin 2016 contact met ZIGZAG. Met haar bedrijf, Sjaalmetverhaal, richt zij zich op de verkoop van hippe lifestyle producten uit Nepal en Thailand. “Je kunt daarbij denken aan sjaals, maar ook aan  onder meer tassen, sleutelhangers en sieraden.” Een deel van de opbrengst investeert ze in projecten in Nepal en Thailand. Door de explosieve groei van haar bedrijf heeft ze duidelijk behoefte aan een sparring partner die met haar nadenkt over het fundament onder haar bedrijf. “Ik zie zoveel kansen en ben geneigd overal op in te springen. Wat nu echter ook nodig is, is het bouwen van een goede bedrijfsstructuur. Mijn coach, Scarlett Kwekkeboom, helpt me enorm. Ook bij de volgende stap richting eigen productontwikkeling en branding.”
Maatwerk
Elly Hilgers benadrukt dat de dienstverlening van ZIGZAG maatwerk is. Per deelneemster wordt bekeken welk traject past. “Na een intake-gesprek zijn er verschillende mogelijkheden, zoals individuele coaching gedurende een dag, deelname aan workshops en intervisie-sessies met een aantal onderneemsters, deelname aan spreekuren en mogelijk subsidie voor vernieuwende projecten. Ook bij dat laatste bieden we volop ondersteuning. Tijdens de coachgesprekken wordt vooral ingezoomd op de knelpunten waar de onderneemster tegenaan loopt. Vaak gaat dit over zaken als financiën, netwerken, strategische beslissingen of marketing. De onderneemsters worden ook met elkaar in contact gebracht en daaruit ontstaan soms mooie samenwerkingsverbanden.”

Subsidie
Madhu Brunner startte twee jaar geleden met de zorgorganisatie Zorgbeleving De Blauwe Vlinder in Vlissingen. “We bieden zorg bij mensen thuis; ouderen, maar bijvoorbeeld ook mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Dit zijn veelal mensen met een PGB. Via ZIGZAG kan ik een belangrijke stap maken in de verdere professionalisering. Ik heb namelijk subsidie gekregen voor een ISO 9001 certificaat. Daarmee kan ik de kwaliteit borgen en gaan er deuren open naar samenwerking met gemeenten en zorgverzekeraars. ZIGZAG brengt me veel. En deze subsidie is natuurlijk de kers op de taart.”

Netwerken
Ook Karin Boerman van Zeeuwse Evenementen uit Cadzand Bad is enthousiast. Zeeuwse Evenementen organiseert leuke uitstapjes voor familiegroepen of bedrijven, bijvoorbeeld Prik je Picknick en het Hap en Stap arrangement langs Zeeuws-Vlaamse strandpaviljoens, en verzorgt shuttlediensten tijdens evenementen. Daarnaast is het mogelijk om bij Zeeuwse Evenementen elektrische citymobiel (golfkar) of fietsen te huren. “ZIGZAG biedt mij vooral een interessant Zeeuws breed netwerk. Het zet vrouwelijk ondernemerschap nadrukkelijk op de kaart. Dat is belangrijk. Ik heb het idee dat we soms toch nog wat harder moeten trekken en duwen dan onze mannelijke collega’s. Wat meer positieve aandacht is goed. Bovendien, er zitten in het netwerk niet alleen jonge starters maar ook grote succesvolle bedrijven. Het is erg interessant om daarmee in contact te komen.”

Meer info
Heb jij een vernieuwend idee of inspirerend ondernemingsconcept? Neem dan contact op met Elly Hilgers, coördinator Stichting ZIGZAG en aanspreekpunt, telefoon 0654 768239.

Tekst: Caroline Houmes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *