Waaraan herken je goede koffie?

Nederlanders zijn koffiedrinkers. Samen genomen consumeren wij in ons kikkerlandje gemiddeld maar liefst 18,6 miljard koppen koffie per jaar. En meer dan de helft van deze koppen koffie worden op het werk gedronken.
Koffie op kantoor, vrij en de hele dag verkrijgbaar, is bijna niet meer weg te denken bij de meeste Nederlandse bedrijven. Echter is het vaak de vraag of het altijd goede koffie is. Het ene bakkie leut is namelijk het andere niet.
Goede koffie is iets wat net als goede wijn of goede chocolade de zintuigen kan verblijden. Met strenge kwaliteitscontroles tijdens het gehele productie- en brouwproces, van het groeien van de koffieboon tot het vermalen van de koffie voor het kopje, kun je een ontzettend mooi product krijgen.
Maar hoe weet je nou of koffie goede koffie is? Waar let je op?
In dit artikel vertellen we je precies hoe je goede koffie kunt herkennen. Of je nu zelf je bonen brandt, vermaald en brouwd, of voor een full service koffiemachine zoals van giocoffee.nl gaat, bij een goed kopje koffie let je op een aantal punten.


Begin bij het begin: de koffie plant
Goede koffie begint in de grond. Koffie is en blijft een agrarisch product waarbij koffieplanten moeten worden verbouwd om koffie te kunnen oogsten.
Koffie groeit als de zaden in een klein besje aan de koffiestruik. Zodra deze besjes mooi rood en rijp zijn worden ze geplukt, schoongemaakt en de zaadjes, of koffiebonen, verwijderd. Deze worden vervolgens gedroogd en verpakt en naar koffiebranderijen over de hele wereld verscheept.
Bij het verbouwen van koffie is het belangrijk dat er goed voor de omgeving wordt gezorgd, dat de werkers eerlijk worden betaald en de gemeenschap er op vooruit gaat. Een manier om te weten of jouw koffie duurzaam is verbouwd is door uit te kijken naar een keurmerk.
Een keurmerk zoals bijvoorbeeld Rainforest Alliance garandeert dat er bij het verbouwen van deze koffie aan sociale en milieu standaarden is voldaan. Koffie die meer in harmonie met de natuur wordt verbouwd zal beter smaken, minder pesticiden bevatten en ook een beter gevoel geven.


Ga voor een goede koffiemachine
Is je koffie duurzaam verbouwd en eerlijk verhandeld, zorg er dan voor dat je deze niet alsnog verpest met het brouwproces. De manier waarop je koffie bereid is van groot belang voor het uiteindelijke resultaat.
Er zijn verschillende manier om een kopje koffie te brouwen en iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben. Simpel met een percolator op het gasfornuis of uitgebreid met een professioneel koffieapparaat. Welke brouwmethode ook je voorkeur heeft, er zijn enkele zaken waar je op dient te letten bij het zetten van een goede pot koffie.
Ten eerste wil je het liefst dat jouw koffie niet al te donker gebrand en ook versgemalen is. Je merkt het al aan de geur die vrijkomt tijdens het malen dat versgemalen koffie veel intenser van smaak is.
Het handige aan een goed koffieapparaat is dat het vermalen ter plekke voor je wordt gedaan, in de juiste hoeveelheid. Je kunt natuurlijk ook de hoeveelheid bonen die je nodig hebt met een losse koffiemolen, elektrisch of met de hand vermalen.
Zorg er vervolgens voor dat je vers water gebruikt en dat dit ook de juiste temperatuur heeft. De optimale brouwtemperatuur voor het zetten van koffie is precies 96 graden celsius, ongeacht de brouwmethode. Net iets onder het kookpunt dus, hiermee zul je het beste uit je koffie halen.


Het proeven van goede koffie
Heb je eenmaal je gebrouwen kopje koffie voor je neus dan zijn er nog een aantal zaken waar je op kan letten om te bepalen of je koffie een écht goed kopje koffie is. Smaak bij de mens is veelal een samenspel van wat er voor de ogen, in de neus en in de mond gebeurd. En dit gebeurd al voordat je nog een slok hebt genomen!
Heb je een kop koffie voor je op tafel, wacht dan even met het proeven en kijk eerst naar de kleur van de koffie en let ook op het laagje schuim. Goed gebrouwen koffie heeft een dicht crème-achtig laagje schuim, zonder al te grote bubbels.
Neem dan een slokje en laat de aroma’s zich in je mond verspreiden. Goede koffie heeft een rijke volle smaak, is van nature een beetje zoet maar ook wat zuur en van nature bitter, met een mooie balans.
Je kunt verder gaan en proberen de smaaktonen uit de koffie te halen, zoals fruitige tonen, of meer donkere tonen zoals hout of chocolade. Je kunt dit ook overlaten aan de professionals en gewoon genieten van de fijne nasmaak die de koffie in je mond achterlaat. Een goed kopje koffie kan echt iets moois zijn.

Fotografie: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *