Waarom blijft netwerken zo belangrijk?

Samenwerken aan een gezamenlijk belang.

Je begint de week met een netwerkontbijt om half acht ’s morgens. Die interessante spreker op de netwerkbijeenkomst woensdagavond wil je ook niet missen. En dan de vrijdagmiddagborrel om de week af te sluiten. We netwerken wat af! Is het allemaal wel nodig in deze tijden van economische hoogconjunctuur?

 

Altijd investeren
Ondanks dat het soms hard werken is, kunnen netwerken veel toegevoegde waarde leveren. Ook als het economisch goed gaat. “Je moet als ondernemer altijd blijven investeren in je netwerk”, vindt Louise van ’t Hof, clubbeheerder van Business Open Club ‘De Zeeuwsche’ in Middelburg en ‘De Woeste Kop’ in Axel. “Door te blijven netwerken, onderhouden we contacten en relaties. Wanneer je aan tafel zit met zo’n 20 ondernemers met ieder een eigen netwerk, is er altijd wel iemand die jou kan helpen om je in contact te brengen met een andere ondernemer of het oplossen van je vraagstuk. Kennis, kennissen en inspiratie opdoen, daar gaat het om bij netwerken.”

Niet alleen netwerkbijeenkomsten
“Netwerken is zelfs iets waar je altijd mee bezig bent”, reageert Cees Pille. Hij is regiomanager voor VNO-NCW Brabant Zeeland, het grootste ondernemingsnetwerk van Brabant en Zeeland. “Netwerken betekent voor mij het leggen en onderhouden van persoonlijke contacten. Dat gebeurt niet alleen bij een ondernemersvereniging of een businessclub. Dat doe je ook op een verjaardag.” Het belang van netwerken heeft niets te maken met conjunctuur, legt hij uit. “De perioden van hoog- en laagconjunctuur zijn altijd betrekkelijk kort. Als ondernemer moet je niet denken: ‘Ik moet nu gaan netwerken omdat ik het nodig heb’. Als je er alleen op uit bent om zoveel mogelijk visitekaartjes verzamelen, prikken ze daar snel doorheen. Je drijfveer moet oprecht zijn, je moet samen willen werken aan een gezamenlijk belang. Je zult zien dat deze contacten je op lange termijn iets moois kunnen opleveren.”

Fotografie: Jan de Carpentier
Redactie: Odile de Pooter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *