Kennisdeling: Wat kost een website?

Zelden is de eerste vraag: “Wat levert een nieuwe website op?” Veel vaker wordt er afgetrapt met: “Wat kost een website?” Gek eigenlijk. Want een low-budget website die niet scoort kost pas écht geld. 

Vakmanschap
Een autodealer bel je niet zo snel op met de vraag: “Wat kost een auto?” Een gegrinnik als respons op deze vraag is namelijk niet ondenkbaar. “Natuurlijk moet ik eerst weten waar u aan zit te denken meneer. Sedan uitvoering? Of wilt u liever wat sportiever rijden? Met of zonder climate control? Park assist?” Het is meer dan logisch dat een prijs volgt na inventarisatie van het wensenpakket. Maar geldt dat ook niet voor een website? Of vinden we dat te abstract? Is een website ‘gewoon’ een website met wat ingewikkelde cijfertjes aan de achterkant? En spreekt het vakmanschap van de professionele stukadoor, schilder of loodgieter misschien gewoon meer tot de verbeelding.

Duurkoop?
Tuurlijk, ik geef het direct toe, de mogelijkheden vliegen je rond de oren. Van een all-in websitepakket voor 149 euro tot een kant-en-klare webshop die (volgens de pay-off) dezelfde dag nog geld oplevert. Maar is dit niet té makkelijk? Te kortzichtig? Ja, ik denk het wel. Hoe aantrekkelijk ‘kant-en-klaar voor weinig geld’ ook klinkt, je loopt vroeg (of laat) tegen grenzen op. Je wilt meer bestellingen, hoger in Google, minder handelingen, meer snelheid, meer bereik, meer interactie en vooral… iemand die dit allemaal goed regelt.

Marketinginstrument
Een corporate website of webwinkel moet gezien worden als marketinginstrument. Een online etalage die constant in beweging is. Waar het beste uit gehaald wordt door steeds weer dingen te verbeteren, te optimaliseren. Alles is meetbaar, maar dan moet je de verzamelde data, de statistieken wel kunnen lezen. En ook de inzet van de juiste tools buiten de website is doorslaggevend. En vooral, hoe richt je deze tools in?

Budget
“Wat levert een website op?” is dus uiteindelijk de vraag die veel relevanter is. Want wie wil niet graag investeren met een rendement van 200% of meer? Het is belangrijk om vooraf samen doelen te stellen en een prognose te maken. Hoeveel bestellingen of aanvragen moeten we binnenkrijgen, voordat de investering is terugverdiend? En nee, dit geldt niet alleen voor webwinkels. Als advocatenkantoor is het ook essentieel om het aantal conversies te weten. Wat levert een nieuwe klant of opdracht gemiddeld op? En vergelijk de online kosten eens met een reeks advertenties in een dagblad, het inrichten van een fysieke winkel of een indrukwekkende stand voor 3 dagen beurs. Voor hetzelfde budget is je online etalage dag en nacht geopend!

Geen hagel schieten
Of je dan niet klein en low-budget kan beginnen? Echt wel! Maar dan wel klein én goed doordacht. Geen template van 13 in een dozijn, een Adwords-campagne die als hagel in het wilde weg schiet of een super algemene nieuwsbrief die niemand aanspreekt. Investeer in de online middelen die voor jouw business passend zijn. En ja, daar heb je echt professionals voor nodig! De schilder, stukadoor of loodgieter zal het onmiddellijk beamen.

Jaap Walhout
Accountmanager / Partner 

Nedbase

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.