Wat wijzigt er op het gebied van arbeidsrecht?

20150513_074405Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd
Op dit moment mag u als werkgever binnen een periode van drie jaar maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aangaan met een werknemer. Onderbrekingen van maximaal drie maanden worden daarbij meegeteld. Na afloop ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Deze periode van drie jaar wordt verkort naar twee jaar. Het aantal contracten blijft gelijk aan drie en de periode van onderbreking wordt verlengd naar zes maanden. In de nieuwe situatie ontstaat dus al na twee jaar automatisch een contract voor onbepaalde tijd en is een tussenpoos van minimaal zes maanden nodig om de keten te doorbreken.

De Wet aanpak schijnconstructies
Vanaf 1 juli zijn constructies waarbij werkgevers manieren bedenken om minder dan het minimum- of cao-loon te betalen verboden en wordt de opdrachtgever ook aansprakelijk bij misstanden.

Op dit moment mogen werkgevers nog allerlei kosten voor bijvoorbeeld huisvesting of een zorgverzekering inhouden op het salaris. Dit kan leiden tot verdringing van Nederlandse werknemers, omdat werkgevers op deze manier werknemers uit het buitenland goedkoop kunnen laten werken.

Goedwillende ondernemers hebben hierdoor te maken met oneerlijke concurrentie.

Uitbetalen van salaris
Het salaris mag per 1 juli 2015 niet meer volledig contant uitbetaald worden. Op die manier wordt ontduiking van het wettelijk minimumloon effectiever bestreden. Per genoemde datum moet minimaal het salarisgedeelte gelijk aan het wettelijk minimumloon per bank overgemaakt worden.

Hanco Matthijsse is AA-Accountant en RB-Belastingadviseur
bij Matthijsse & Matthijsse Accountants & Adviseurs te Vlissingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.