Wat wordt de eerste Zeeuws- Vlaamse studentenstad?

Wie over Nederlandse studentensteden spreekt, denkt in eerste instantie niet aan Zeeuws-Vlaanderen. En dat is precies wat de organisatoren van de verkiezing van de Zeeuws-Vlaamse Studentenstad 2019 beogen. “We zetten iedereen bewust aan het denken, want natuurlijk hebben we hier geen studentenstad. Daarom creëren we er zelf één. De achterliggende gedachte hierbij is dat we studenten willen interesseren voor Zeeuws-Vlaanderen en de innovatieve werkgevers die we hier hebben.”

We spreken Michiel Meijers en Koen Verhagen. Michiel is voorzitter van Rootzz Zeeuws-Vlaanderen, Koen is de bedenker van deze nieuwe verkiezing. Samen trekken zij op om het Zeeuws-Vlaamse bedrijfsleven én studenten enthousiast te maken voor dit initiatief. Inmiddels hebben zij een toezegging van Hydrauvision, Rabobank Zeeuws-Vlaanderen, Dow Chemical en Trinseo. “Deze zogeheten ‘founding partners’ binden zich voor meerdere jaren aan deze uitverkiezing. De belangstelling is groot. Logisch, naar ons idee is dit een slimme manier om het HR-budget in te zetten. Werkgevers die het initiatief willen ondersteunen, kunnen uiteraard contact met ons opnemen.”

Netwerk
Rootzz is een netwerk voor Zeeuws-Vlaamse jongeren, studenten en jong professionals. Via dit netwerk komen regionale werkgevers in contact met deze doelgroep. De aanleiding voor de oprichting van Rootzz is het wegtrekken van jongeren om elders te gaan studeren. Het merendeel van deze groep keert na de studie niet meer terug. Het gevolg is dat het bedrijfsleven in Zeeuws-Vlaanderen moeilijk aan hoger opgeleid personeel kan komen.

Volop aantrekkelijke banen
Rootzz laat studenten zien dat Zeeuws-Vlaanderen genoeg te bieden heeft op het gebied van wonen, werken en leven. Rootzz levert bovendien een bijdrage aan het aantrekkelijker maken van Zeeuws-Vlaanderen voor (oud-)studenten. Dit doen zij door met werkgevers en overheden de wensen van hun achterban te bespreken. En daarbij organiseert Rootzz verschillende activiteiten zoals informele borrels en de Rootzz Colleges.

Eerder dit jaar vond het eerste Roetsjbaan evenement plaats, dat Rootzz Zeeuws-Vlaanderen organiseerde in samenwerking met Jong Management. Tijdens dit evenement ontmoetten ruim vijfenzeventig studenten en bijna honderd vertegenwoordigers van bedrijven elkaar in het Scheldetheater in Terneuzen. Zo’n 10% van die studenten werkt door deze contacten nu full-time in Zeeuws-Vlaanderen.

Studentenstad nomineren
Zeeuws-Vlaamse studenten kunnen hun eigen studentenstad nomineren als de Zeeuws-Vlaamse Studentenstad. Het Rootzz-initiatief is een nieuw wapen in de strijd om talent. Er is in Zeeuws-Vlaanderen een grote vraag naar werknemers op alle niveaus. Dit initiatief zorgt ervoor dat de Zeeuws-Vlaamse studenten, werkgevers en overheden elkaar ontmoeten en kennis kunnen uitwisselen over carrièremogelijkheden en de leefomgeving. De winnende Studentenstad wordt nog dit jaar bekendgemaakt.
Volgens Michiel is deze verkiezing een logisch vervolg op Roetsjbaan. “Met de regionale evenementen van Rootzz bereiken we vooral de studenten die regelmatig terug naar huis komen. Met dit nieuwe concept kunnen die ieder jaar een andere studentenstad op de kaarten zetten en studenten informeren over de talloze kansen in Zeeuws-Vlaanderen.”

Studenten aan zet
Studenten kunnen de komende periode hun eigen studentenstad nomineren en omschrijven op welke unieke wijze zij van hun studentenstad dé Zeeuws-Vlaamse Studentenstad gaan maken. Dit moet in ieder geval minstens met een grootschalig Zeeuws-Vlaams evenement met feest in de winnende studentenstad. Daar kunnen talenten en deelnemende werkgevers elkaar ontmoeten. Zeeuws-Vlaamse studenten hebben altijd gratis toegang tot het evenement. Daarvoor kunnen ze eenmalig een toegangsbewijs (een Zeeuws-Vlaams paspoort) aanvragen op de website van Zeeuws-Vlaamse studentenstad. Er wordt een serieus budget ter beschikking gesteld voor de activiteiten in de winnende studentenstad.

Meer informatie op www.zvss.nl 

Tekst: CAROLINE HOUMES
Foto: WIM KOOIJMAN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.