We laten ons niet gek maken

findinDe wereld om ons heen verandert snel. Onzekerheid en instabiliteit liggen op de loer. Voor ondernemers zijn dit lastige tijden. Zij gedijen het best bij een rustig politiek klimaat en een helder toekomstbeeld. Peter Joosse, registeraccountant bij Joosse Accountants in Middelburg en Oostkapelle, concludeert dat ondernemers vooral rustig moeten blijven. “Laten we ons niet gek laten maken. Dat past het beste bij ons Zeeuwse karakter.”

Met deze, breed gedragen, conclusie kwam een einde aan het jaarlijkse Financieel Diner van Zeeland Business Magazine. Twaalf financieel deskundigen, van banken en accountantskantoren, kwamen hiervoor samen in restaurant De Kleine Toren van Baarland. De prachtige, bijna gewijde entourage in de voormalige (gereformeerde) kerk, zorgde voor een ontspannen sfeer. Het gekrakeel op provinciaal, landelijk en mondiaal niveau leek soms even ver weg. Gastheer Jelle van Capelle en chef-kok Dennis van Nispen maakten van het diner een klein feestje; met bijzondere smaken, oogstrelende creaties en unieke sensaties voor de zintuigen.

Prikkelen
Gespreksleider Bert van Leerdam probeerde de aanwezigen bankdirecteuren en accountants uit de tent te lokken met prikkelende stellingen. Toch bleef de sfeer gemoedelijk en vriendschappelijk. Het is duidelijk dat de aanwezige heren elkaar vrijwel zonder uitzondering kennen. “We denken op dezelfde manier”, legt Chris Cornet uit. Hij werkt als rayondirecteur advies zakelijk Zeeland, West- en Midden Brabant bij de ING. “De samenwerking met accountants is voor banken van cruciaal belang. Accountants immers kennen hun klanten door en door.”

De invloed van Trump
De conclusie van Peter Joosse volgt op stelling dat we in Zeeland weinig zullen merken van president Trump. De gedachten hierover zijn verschillend, behalve dan dat alles onzeker is. Peter Bakx, senior relatiemanager bedrijven bij ABN Amro, geeft aan dat het wellicht meevalt. “Als Trump zijn voornemens uitvoert en gaat investeren in de infrastructuur geeft dat onmiskenbaar een boost aan de Amerikaanse economie. Omdat dat een bijzonder krachtige economie is, kan dat, als hij daarin succesvol is, ook voor Nederland en Zeeland gunstig zijn.” Ook John Anthonise, directeur particulieren & private banking bij Rabobank Walcheren/Noord-Beveland ziet kansen. “De opmerkingen die Trump heeft gemaakt over de NAVO, dwingen Europese landen wellicht om hun defensiebudgetten te verhogen. Dat biedt kansen voor bijvoorbeeld Damen. Anderzijds, is de vraag legitiem: wat betekent zijn protectionisme bijvoorbeeld voor een Amerikaans concern als Dow Benelux?” Los van de inhoud, merkt John Hagers, manager grootzakelijk bij Rabobank Oosterschelde op, dat hij zich zorgen maakt over de manier waarop Trump zich manifesteert. “De toon en de manier waarop hij zaken benoemt, vind ik verontrustend. Het risico bestaat dat anderen dit gaan overnemen, met potentieel een verdere verharding van onze maatschappij.”

Brexit
Sander van Gelderen, belastingadviseur bij Baker Tilly Berk, is met name actief in de visserij. Ook hier signaleert hij onzekerheden. In dit geval als gevolg van de voorgenomen Brexit. “We hebben in Zeeland een sterke visserijsector waarbij veel gevist wordt in Europese wateren voor de kust van Engeland. Veel ondernemers in deze sector stellen hun investeringen uit. Logisch, het is op dit moment totaal niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de Brexit. Die stop op investeringen is uiteraard niet goed voor Zeeland.” In de discussie die de heren voeren, komen ook moeilijke Zeeuwse dossiers langs, zoals de kerncentrale van EPZ, Delta en Thermphos. Hoewel de meningen onderling verschillen, is de breed gedragen mening toch dat het Rijk hier over brug zal moeten komen.

Digitalisering
Ook dichterbij huis signaleert Bert van Leerdam een omwenteling, namelijk de toenemende digitalisering van de dienstverlening, zowel bij accountants als bij banken. Hij vreest dat dit mogelijk ten koste gaat van het menselijke contact. Hier stuit hij op sterke tegenstand. Niemand van de aanwezigen onderschrijft dit. Peter Koeman bijvoorbeeld, accountant bij Pekaar & Partners in Goes, is van mening dat de digitalisering de dienstverlening juist ten goede komt. “We hebben nu veel meer analytische gegevens beschikbaar en kunnen onze klanten daarmee veel beter van dienst zijn.” Paul Rijkse, vestigingsleider bij Rijkse accountants & adviseurs in Vlissingen sluit zich hierbij aan. “We hebben nu realtime inzicht. Bovendien, door de digitalisering kunnen we standaard werkzaamheden standaardiseren. Dit biedt ruimte om meer tijd te besteden aan specifieke situaties. Daarmee is de klant beter geholpen.” John Hagers merkt op dat de persoonlijke contacten vroeger ook niet veelvuldig waren. “Mijn vader was een kleine ondernemer. Hij ging af en toe naar de bank om geld af te storten. Mijn moeder bracht maandelijks de bonnen naar de boekhouder en eens per jaar werden de cijfers besproken. Dat was het persoonlijke contact toen.”

Zeeuwse toekomst
Ondanks de onzekerheid zijn veel aanwezigen positief over de Zeeuwse toekomst. “De provincie heeft, om de aanbevelingen van de commissie Balkenende uit te voeren, voor de komende drie jaar 28,5 miljoen euro vrijgemaakt om de Zeeuwse economie te versterken. Ondernemers hebben voor ruim 70 miljoen euro aan plannen ingediend. Kortom, Zeeland heeft volop ambities”, meent René Ruisaard, accountant bij Capsnobel in Goes. Ook Stefan Krijnen, accountant bij WEA Accountants & Adviseurs in Oostburg ziet mooie plannen om zich heen. “Er wordt vaak gesproken over vergrijzing
en krimp. Er is een schrijnend tekort aan mensen in de zorg. Anderzijds, hebben we een toeristisch aanbod om trots op te zijn. Ik verwacht dat het komende jaar ondernemers opstaan die zorg en toerisme op een slimme manier gaan combineren.” Ook Ramon van de Gruiter, accountant bij WEA Zuid-West in Goes, is positief gestemd over de recreatiesector. “Ik voorzie een toename van de werkgelegenheid en dat is goed voor Zeeland.” De meeste lof echter oogstte Johan de Winter, directievoorzitter Rabobank Zeeuws-Vlaanderen, met zijn plannen voor een vrijhandelszone tussen België en Zeeuws-Vlaanderen. “We ondernemen daar op een kruispunt van wegen, water en railverbinding. Dit zou een fantastische manier zijn om de lokale economie een impuls te geven. Voor mij is dit een speerpunt voor het komende jaar.”

Tekst: Caroline Houmes
Fotografie: Marijana Pajovic

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *