Wees de concurrentie voor!

Jan Hart

“Wil je een merkrecht laten gelden, dan is een registratie verplicht. Het is aan iedere ondernemer zelf om de keuze te maken om een recht te vestigen op zijn of haar merk. Wat voor ons belangrijk is, is dat ondernemers een bewuste keuze maken. Opname in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel of een domeinregistratie bieden weinig houvast in een merkendispuut.”

 

Jan Hart werkt als voorlichter bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), de officiële instantie voor het registreren van je merk.

Wat is eigenlijk een merk?
Een merk is de naam of het logo waaronder je een product of dienst verhandelt. Het merk is niet altijd hetzelfde als de handelsnaam, al kan dat wel zo zijn. Een handelsnaam is de naam van jouw onderneming. Door die in te schrijven bij de Kamer van Koophandel bescherm je jouw handelsnaam, maar niet de merken die je voert. Wat je bereikt met de handelsnaam is dat concurrenten niet dezelfde naam mogen gebruiken. Het beschermt je dus niet tegen concurrenten die jouw merk of jouw logo kopiëren. Dat regel je afzonderlijk met een merkregistratie.

Benelux monopolie
Met een juiste merkregistratie vestig je een monopolie op jouw merknaam in de branche waarbinnen je in de Benelux actief bent. Het merk deponeren doe je bij het BBIE. “Als je een merk bij ons registreert, is jouw merknaam beschermd tegen concurrenten binnen de Benelux die een identiek of sterk gelijkende naam hanteren. Dat geldt ook voor het logo. Bij misbruik kun je juridische stappen ondernemen.” Een depot van een merk kost 240 euro. De inschrijving is 10 jaar geldig en gedurende deze periode geniet je merkbescherming.

Kies een goede merknaam
Het kiezen van een goede merknaam is nog niet zo eenvoudig. Volgens Jan moet de naam onderscheidend zijn en niet beschrijvend. Een voorbeeld? De naam Apple is wel toegestaan voor een computer, maar niet voor een fruitsap.  Natuurlijk moet je er ook op letten dat jouw merk niet conflicteert met een al bestaand merk in jouw branche. Check daarom altijd bij een nieuwe naam of logo gratis het online merkenregister op www.boip.int.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *