Welke kleding past bij jouw vak?

Welke kleren je ’s ochtends aantrekt naar je werk, heeft niet alleen te maken met je vak, maar ook met de mensen die je die dag ontmoeten gaat. Twee experts vertellen over innovatie, trends en de kledingmores per branche.

“Bij bijna alle bedrijven is het verplicht om bedrijfskleding te dragen”, vertelt Tjeerd Sorgedrager van PWG Kleding uit Goes. “In de chemische industrie wordt bijvoorbeeld kleding gedragen om bij het schakelen van elektriciteit medewerkers te beschermen tegen een mogelijke vlamboog. Deze pakken waren erg zwaar en onhandig en werden daarom vaak niet gebruikt. Samen met Dupont hebben wij een nieuwe stof ontwikkeld met Nomex als basis. Een heel sterke, brandwerende vezel die veel hitte kan weerstaan en toch comfortabel is. Zo worden ongelukken voorkomen.”

Kwaliteit en draagcomfort
Ook de kwaliteit is belangrijk. Tjeerd: “Vaak is veiligheidskleding fluorescerend. Maar bij veel werkzaamheden is het zó smerig, dat reinigen van de stof een probleem is. Vroeger moest deze kleding na een aantal maanden vervangen worden. Nu kan die wel honderd keer gewassen worden met een veel beter resultaat.” Veiligheidskleding moet aan veel verschillende normen voldoen, daarom wordt vaak gekozen voor multinormkleding. Bijvoorbeeld een mengsel van katoen en modacryl. Goed draagbaar, brandwerend, antistatisch en het beschermt tegen chemicaliën. Zo zijn medewerkers optimaal beschermd, maar zien er toch goed uit. Want daar wordt tegenwoordig ook op gelet.”

Kritische blik
Het oog wil ook wat, dat geldt zeker voor zakelijke kleding. “Die kleding wordt wel steeds informeler”, merkt Pim van Westen op. Hij is eigenaar van Van Westen Menswear in Goes. “Vroeger liepen veel beroepsgroepen nog in pak, nu zie je dat accountants, makelaars en autoverkopers vaker een colbertje combineren met een broek, of soms zelfs met een nette jeans. Ze passen hun kleding aan hun klanten aan – kleren mogen geen afstand creëren. Terwijl bijvoorbeeld bankmedewerkers of advocaten nog wel een pak met een das dragen.” Pim adviseert kritisch in de spiegel te blijven kijken. “Met een pak zit je altijd safe. Terwijl een katoenen broek na een paar keer wassen wat verschoten oogt. Waar leg je de grens? Bekijk jezelf door de ogen van de klant. Want een versleten boord of afgetrapte schoenen valt mensen echt wel op.”

Trends
“Een goed pak is een opbouw van factoren: het is slank gesneden, met kleinere schoudervullingen en de broek is niet te lang. De pasvorm is tegenwoordig belangrijker dan de kleur of de stof. Verder is het gilet in opkomst. Daarmee kun je jezelf onderscheiden, zoals dat vroeger met de das gebeurde. En alles wordt sportiever. Zo is de nette, leren sneaker populair aan het worden. Gelukkig is het sportjack over het colbert definitief uit het straatbeeld verdwenen. Twijfel je over je keus? Win dan advies in van een vakman. Want met goede kleding heb je een streepje voor op je werk!”

Tekst: Marjolijn Bergmann
Fotografie: Jan de Carpentier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *