Werkgelegenheid belangrijker dan omzet: Vier Zeeuwen in top-100 familiebedrijven

Wiechert_trailer verkleindFamiliebedrijven zijn de kurk waarop de economie drijft. En niet alleen de Zeeuwse: uit de top-100 van grootste familiebedrijven van Nederland, die weekblad Elsevier sinds een aantal jaren publiceert, blijkt dat familiebedrijven een belangrijke stabiele factor zijn in de Nederlandse economie. In de Elsevier top-100 zijn vier Zeeuwse bedrijven terug te vinden.

In 2013 stelde Elsevier voor het eerst de top-100 van grootste Nederlandse familiebedrijven samen. Er is in de tussentijd weinig veranderd. De bovenste drie van toen zijn dezelfde top-3 van nu: bierbrouwer Heineken, SHV (onder meer energie, transport en groothandel) en zakenreisbureau BCD Travel.

Volgens de definitie die Elsevier gebruikt, is er sprake van een familiebedrijf wanneer de meerderheid van de zeggenschap (direct of indirect) in handen is van één of meer natuurlijke personen of bloedverwanten die de onderneming hebben opgericht of verworven. Om te worden opgenomen in de Top-100 voegde Elsevier twee criteria toe: bij de bedrijven moet minimaal de tweede generatie betrokken zijn en ze moeten zelf produceren, handelen of diensten verlenen.

Dat de top-100 in de loop der jaren weinig verandert, is niet verrassend. Familiebedrijven staan erom bekend minder grote risico’s te nemen en voorzichtig om te springen met het familievermogen. Toch zijn ze niet immuun voor de crisis. Grote namen als OAD, Etam Groep en V&D legden afgelopen jaren het loodje en enkele andere kwamen in zwaar weer, met name in sectoren die het de laatste jaren moeilijk hadden, zoals de bouw, retail en kleding.

Mooie bedrijven020516CeesPille-02 verkleind
In de Elsevier top-100 zijn vier Zeeuwse bedrijven terug te vinden: Vroon uit Breskens, Lamb Weston/Meijer uit Kruiningen, Koninklijke Zeelandia uit Zierikzee en De Hoop uit Terneuzen. Volgens Cees Pille, secretaris van de BZW Zeeland, is dat aantal in verhouding met onze provincie. “Als Zeeland twee tot drie procent bijdraagt aan de Nederlandse economie, is dit aantal wel te verklaren. En dit zijn vier heel mooie bedrijven.” Toch had Pille er nog wel een paar bij verwacht. “Ik zou denken dat Verbrugge er wel in zou staan, of Roompot.” Dat die laatste in de lijst ontbreekt, komt door de definitie van familiebedrijf die Elsevier hanteert.

Aan de andere kant tilt Pille ook niet te zwaar aan de lijst. “Er staan op plaats 101 tot en met 1000 waarschijnlijk heel veel goede Zeeuwse familiebedrijven. Die hebben de top-100 dan niet gehaald, maar zijn wel de motor van onze economie. Ik heb meer belangstelling voor de lijst die aantoont wat de toegevoegde waarde van familiebedrijven is aan de economie en de werkgelegenheid.”

Aan de Zeeuwse ondernemersgeest zal het gebrek aan Zeeuwen in de lijst in elk geval niet liggen, denkt Pille. “Met het arbeidsethos, de spaarzaamheid en ambitie zit het in Zeeland wel goed. Kijk naar de ontwikkeling die O’Moda en de Baxshop hebben doorgemaakt. Het kan heel snel gaan. Daarnaast is het MKB heel belangrijk voor de werkgelegenheid in Zeeland en dat vind ik veel belangrijker.”

Beste Zeeuwen
Van de vier Zeeuwse familiebedrijven in de top-100 is rederij Vroon uit Breskens op plaats 33 het hoogst genoteerd. Het bedrijf is ten opzichte van vorig jaar drie plaatsen gestegen op de ranglijst. Vroon is in handen van de gelijknamige familie en heeft een jaaromzet van 654 miljoen euro. Het bedrijf heeft ongeveer 200 schepen in de vaart en vervoert onder meer containers, vee, chemicaliën en auto’s. Bij Vroon werken wereldwijd zo’n 400 mensen aan land en rond de 3500 op zee. Vroon kwam onlangs in het nieuws na de aankondiging dat het na 126 jaar Zeeland verlaat en zijn hoofdvestiging verhuist naar Breda.

Aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer uit Kruiningen staat met een omzet van 600 miljoen euro vlak achter Vroon op plaats 38: dezelfde plek als in 2015. Het bedrijf is sinds 1984 een joint venture van het Amerikaanse Lamb Weston en Meijer Frozen Food van de Kruiningse familie Meijer. De aardappelverwerker produceert onder meer diepgevroren frites, rösti, aardappelpuree en snacks. Bij het bedrijf werken 1200 mensen, verdeeld over het hoofdkantoor in Kruiningen en vijf productielocaties in Nederland, Groot-Brittannië en Oostenrijk.

De Koninklijke Zeelandia Groep staat met een jaaromzet van 423 miljoen euro op plaats 56, eentje lager ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf uit Zierikzee bestaat ruim honderd jaar en is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren, verkopen en distribueren van ingrediënten voor brood en banket. Het assortiment van Zeelandia bestaat uit meer dan 2500 producten, waaronder banketmixen, broodverbetermiddelen, spijs en marsepein, die worden gebruikt door bakkers in ruim 70 landen. Het bedrijf is in handen van de familie Doeleman-Tolhuisen.

Het vierde Zeeuwse bedrijf in de Elsevier top-100 is De Hoop uit Terneuzen. Met een omzet van 316 miljoen staat het bedrijf op plek 65, eentje hoger dan in 2015. De Hoop is in 1911 opgericht en heeft meer dan 40 vestigingen in Nederland en België, met een hoofdkantoor in Terneuzen. Er werken zo’n 1200 mensen. De Hoop is leverancier en producent van bouwstoffen, eindproducten en diensten voor de bouw, waaronder beton, heipalen en recycling. Daarnaast is De Hoop eigenaar van een aantal doe-het-zelf-zaken. Het bedrijf is in handen van de familie Van der Peijl. De huidige voorzitter van de Raad van Bestuur, J.P.G. van der Peijl, is de vierde generatie in het familiebedrijf.

 

Tekst: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Koninklijke Zeelandia, Joris Buijs/Beeld Werkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *