Werkgever: betaalt u in 2015 ook 25% MEER pensioenpremie?

Zoals u mogelijk gehoord heeft gaat de wetgeving op het gebied van pensioenen in 2015 veranderen. Het uitgangspunt van deze verandering is dat we gemiddeld langer leven, waardoor we langer kunnen sparen voor ons pensioen met als gevolg dat de pensioenpremie per jaar omlaag gaat. Maar als het zo is dat de pensioenpremie gaat dalen, waarom staat er in de titel van deze blog dan precies het tegenovergestelde ?

orgineel website pensionDat zit zo: wettelijk gezien gaat de te betalen pensioenpremie naar beneden. De maximale jaarlijkse pensioenopbouw voor werknemers met een zogenoemde middelloonregeling wordt van 2.25% verlaagd naar 1,875%  per jaar. Op die manier bouw je in 40 jaar 75% van je gemiddelde loon op als pensioen. Een lagere pensioenopbouw impliceert in theorie dat ook de jaarlijkse premiebijdrage van werknemers en werkgevers omlaag kan.

Maar waarom luidt de titel dan dat de werkgever 25% meer gaat betalen?

Zoals hierboven beschreven: de totale te betalen pensioenpremie wordt minder. Dit gaat dus goed. Maar aan de andere kant heeft u in de arbeidsvoorwaarden een pensioen toegezegd aan uw werknemer. Bij vrijwillig toegezegde pensioenregelingen staat bijvoorbeeld dat de eigen bijdrage van het personeel 50% is. Wat heeft de aanvullende arbeidsovereenkomst met 50% van de pensioenpremie nu te betekenen?

In 2015 gaat niet alleen de wet veranderen, zodat wij langer kunnen sparen voor ons pensioen, maar worden ook de pensioenpremies netto. De premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen  betalen we in 2015  nog steeds op basis van 50/50%. Maar de premie van ondermeer de dekking bij arbeidsongeschiktheid en de beloningprovincie wordt direct door de werkgever betaald. Deze kosten kunt u dus niet voor 50% verhalen op de werknemer. Een en ander houdt in dat u geen 50 % maar 70% van de totale premie gaat betalen.

U kunt gunstiger uitkomen qua percentage als u de juiste regelingen treft. U moet dan wel tijdig actie ondernemen. Als u naar aanleiding van dit artikel vragen heeft , wil ik deze als pensioendeskundige Zeeland en West-Brabant natuurlijk graag voor u beantwoorden. Dat kan door een mail te sturen.

Adriaan Beirnaart | Progrezz Pensioenen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *