Wielemaker afval en transport: Het onmogelijke mogelijk maken

RRF_ZB_wielemaker1 verkleindHonderd jaar geleden begon overgrootvader Wielemaker met een paard en wagen. Inmiddels telt het bedrijf zo’n 70 medewerkers en bestaat het wagenpark uit transportmiddelen met een kracht en afmetingen waar overgrootvader nog niet van kon dromen. Behalve in transport is Wielemaker inmiddels groot in afvalinzameling, lifting, handel, verhuur en allerhande werkzaamheden die verbonden zijn met het strand.

De tweede generatie Wielemaker maakte vele jaren geleden de strategische keuze om te beginnen als afvalinzamelaar, op het moment dat in Zeeland de industrie en het toerisme in opkomst waren. Sindsdien is het bedrijf, dat begon als transporteur van melkbussen, gegroeid en uitgebreid tot wat het nu is. “Onze omzet is voor 60 tot 65 procent gerelateerd aan afval. Niet alleen als inzamelaar: we zijn inmiddels ook een sterke partner in afval-logistiek. We vervoeren bulkstromen naar eindverwerkers”, vertelt eigenaar Ronald Wielemaker. Samen met zijn broer Jasper en met bedrijfsleider John den Hollander nam hij het bedrijf in 2009 over van zijn vader en ooms.

Naast afval heeft het wegtransport een belangrijke aandeel in de omzet van Wielemaker. “Met name transport dat afwijkt van de standaard: we kunnen tot een behoorlijke lengte en breedte gaan. Maar we zijn vooral goed in zaken die tijd- of kwaliteit-kritisch zijn, doordat we beschikken over goed opgeleide chauffeurs, een goede planning en een goede technische ondersteuning. Wij doen niet veel lange-afstandsritten, maar zijn er wel om bijvoorbeeld bouwmaterialen precies op het goede moment op de goede plek af te leveren. En als er eens een lange-afstandsrit ad hoc moet worden ingepast, laten we alles vallen en gaan we dat regelen. We hebben wel een paar chauffeurs die dat leuk vinden.”

Vierde generatie
Het tekent de houding van Wielemaker: altijd op zoek naar een uitdaging. “We proberen het bijna onmogelijke toch mogelijk te maken. Zo hebben we recent een manier verzonnen om een stalen constructie te kantelen, zodat hij de werkplaats kon verlaten zonder dat er deuren moesten worden verwijderd.” En Wielemaker werkt alleen met lokale mensen. “Ik zeg altijd: we spreken niet allemaal Nederlands, maar wel allemaal Zeeuws. Onze chauffeurs zitten soms letterlijk bij onze klanten aan de keukentafel, ze zijn ons visitekaartje, dus het moet wel een beetje vertrouwd en persoonlijk aanvoelen.”

Het familiebedrijf Wielemaker bestaat dit jaar 100 jaar, met inmiddels de vierde generatie aan het roer. Na de zomer wordt daar op een bescheiden manier aandacht aan geschonken, samen met klanten, medewerkers en de directe omgeving van het bedrijf. “We gaan niet enorm uitpakken, maar we laten het ook niet zomaar voorbij gaan. Het is onder meer de verdienste van de medewerkers dat we het zo lang volhouden.”

Wielemaker BV
Ampèreweg 3
4338 PT Middelburg
0118 – 65 65 65
info@wielemaker.nl
www.wielemaker.nl

 

Tekst: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Ruden Riemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.