Windparken op zee kansen voor Zeeuwse bedrijven

Windparken op zee leveren Zeeland de komende jaren veel werkgelegenheid op. Niet alleen de bouw van de windmolens zelf, maar ook de toelevering, logistiek en onderhoud bieden volop kansen voor bedrijven in en rond de Zeeuwse havens.

Voor de kust van Zeeland verschijnt binnen zes jaar een aantal windmolenparken, verdeeld over vijf kavels. Samen met twee windmolenparken voor de kust van Noord- en Zuid-Holland leveren die vanaf 2023 zo’n 3500 Megawatt aan stroom: genoeg voor 5 miljoen huishoudens. Dong Energy, het Deense energiebedrijf dat sinds kort Ørsted heet, mag Borssele 1 en 2 bouwen: een windpark met een vermogen van 700 megawatt. Een consortium van Shell, offshorebedrijf Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE heeft de aanbesteding van Borssele 3 en 4 binnengesleept. De laatste vijfde kavel is nog niet vergeven.

Het bouwen en onderhouden van deze windmolenparken op zee biedt kansen voor Zeeland. De Buitenhaven in Vlissingen is in elk geval al uitgekozen als uitvalsbasis voor Borsele 1 en 2. Het bouwen van de windmolens levert tot 2020 werk op voor 1000 mensen. De komende 25 jaar is er voor onderhoud voor nog eens 100 tot 200 man nodig. Ørsted bouwt daarvoor een onderhoudsbasis aan de Buitenhaven. Daarnaast heeft het energiebedrijf aangekondigd waar mogelijk lokale partijen in te schakelen voor onderhoudsprojecten.

Goede verbinding
Ten opzichte van andere havens heeft Zeeland een aantal voordelen voor windmolen-producenten. Zo liggen de havens aan diep water zonder sluizen en zijn locaties op de Noordzee snel bereikbaar. Daarnaast heeft Vlissingen een goede verbinding met het achterland, waar bijvoorbeeld het Duitse EEW van pro teert. EEW (Erndtebrücker Eisenwerk) bouwt onder meer funderingspalen voor offshore windmolens en huurt sinds 2016 een productielocatie op de Zeeland Terminal van Verbrugge. Hier worden de elementen van de funderingen aan elkaar gelast en gecoat. Verbrugge Terminals zorgt daarnaast voor de overslag van onderdelen voor EEW. Verbrugge verwacht dat de samenwerking in de toekomst extra banen gaat opleveren.

Ook aan Vlissingse Binnenhavens ontstaat de nodige activiteit op het gebied van windenergie. Gould Windpark Services bouwt daar loodsen voor opslag, reparatie en onderhoud van windmolens. Daarnaast komt er een hotel waar het bedrijf onderhoudsmonteurs voor de windparken kan onderbrengen. Gould wil in het voorjaar van 2018 van start gaan en verwacht binnen een aantal jaren enkele tientallen mensen werk te bieden. Daarnaast gaat uitzendbureau Delta Marine Crewing, gespecialiseerd in levering van tijdelijke scheepsbemanning, verhuizen naar de Eerste Binnenhaven.

Nieuwe bedrijfstak
Op initiatief van HZ University of Applied Sciences, Scalda, havenbedrijf Zeeland Seaports en de provincie is onlangs The Wind Technicians opgericht. Partners zijn onder andere uitzendbureaus Deinco, elektrotechnisch installatiebedrijf Istimewa en het Trainingscentrum in Vlissingen en het UWV. De provincie Zeeland hoopt dat voor de installatie en onderhoud van windparken op zee een nieuwe bedrijfstak ontstaat. The Wind Technicians zal personeel gaan werven, selecteren en opleiden.

Tekst: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Ruden Riemens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *