Winnaar van de Emergo 2016

Met hun EOS technology maakt Bever Innovations uit Zierikzee LED verlichting intelligent. Daardoor kunnen de ‘lampen’ reageren op beweging, dag- en nachtlicht of externe beheerssystemen. De commando’s gaan nu draadloos over het EOS netwerk om, bijvoorbeeld op bepaalde tijden of in nood gevallen de lampen op vol vermogen te laten branden. Een groot deel van de benzinestations in bijna 80 landen maakt hier al gebruik van.

Op bedrijventerrein De Zuidhoek in Zierikzee zit aan de Industrieweg Emergowinnaar Bever Innovations. Bever? Van de Fabeltjeskrant? Commercieel directeur Erwin Dingemanse lacht: “Ja. Ed en Willem Bever. Remko Delfgaauw en Michel de Brabander, de oprichters van ons bedrijf vonden dat in 1996 een prima naam voor hun technisch ontwerp- en adviesbedrijf. Net als in de kinderserie waren ze klaar voor iedere klus. Met hun innovatieve energiezuinige LED verlichting ging het ineens erg hard toen ze in 2009 voor Shell wereldwijd de LED verlichting aan benzinestations mochten gaan leveren.”

In 2013 nam Dingemanse het bedrijf over, met compagnons Jacco de Ronde, Jeannot Bruggeling en Rutger van Dierendonck. “Wij zijn toen direct ook met andere maatschappijen gaan praten. BP, Esso, Total en veel particuliere benzinepompen werden klant. Ook werken er in een 10-tal landen wereldwijd mensen voor ons. Want: een Shell Benzinestation is niet altijd van Shell, maar van een lokale ondernemer. Franchising heet dat. Onze man in Engeland werkt daar met grote ketens, die 500 of soms zelfs 1000 benzinestations exploiteren. Een uit die groep heeft recentelijk nog eens een netwerk van 1500 Esso stations in Italië gekocht. Die willen we nu ook gaan toevoegen op ons systeem.”

Sociale werkplaats
“Voor de Aziatische markt maken we een deel van de producten in China, maar juist hier in Europa hebben we ook een stuk ‘maak-cultuur’ nodig. En die hebben we gevonden bij de Sociale werkplaatsen Orionis en Dethon. Daar werken gezamenlijk zo’n 200 mensen aan onze units waarbij er voor elk niveau een stap in het maak-proces is. Via een computerverbinding met die werkplaats kunnen we hier de voorgang helemaal van a tot z volgen. Die connectie met de sociale werkplaats maakt ons echt gelukkig.” EOS technology is een onafhankelijk draadloos verbindingsconcept en biedt vele mogelijkheden, daarom hebben we een tweede bedrijf, Reveb, gestart voor nietbenzinestation- oplossingen. Dingemanse: “De straatverlichting hierbuiten hebben wij op onze kosten voor de gemeente met led aangelegd, die kunnen we vanuit ons kantoor regelen. Omdat alle units met elkaar corresponderen binnen een straal van 200 meter kunnen we ook de industriële lampen bij de houthandel op de hoek aansturen. Theoretisch zouden we zo de hele wereld over kunnen. Dit is handiger en goedkoper dan de bestaande straatverlichting. Gemeenten met een krappe kas mogen best eens komen praten.”

Tekst en fotografie: Bert van Leerdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *