Wonen en gastvrijheid op het Arendsslot

“We hebben dit kasteel circa 8 jaar geleden gebouwd. Daarmee kwam een droom uit. Ik vind het heerlijk om het te kunnen delen met anderen. Wonen en gastvrijheid zijn de sleutelbegrippen in alles wat we doen; van relatie-arrangementen tot trainingen in woonkunde en het realiseren van totaalinrichtingen.”

Hennie Bosman is de hartelijke gastvrouw van het Arendsslot in ’s-Heer Arendskerke. Het Arendsslot is Nederlands jongste en kleinste kasteel en prijswinnaar van het mooiste gebouw van Zeeland. Het ligt verscholen tussen de bossen en achter een dijk. Wie eenmaal de slotgracht oversteekt, staat versteld van de Franse flair en Italiaanse elegantie van het kasteel en de kasteeltuinen en waant zich even in een andere wereld. “Het interieur en exterieur van het kasteel laten duidelijk zien op welke manier ik mijn kennis van Woonkunde toepas. Ik probeer interieur en woonomgeving op de juiste manier met elkaar te verbinden. De gordijnen sluiten aan bij de bomen om het kasteel, de ornamenten bij de schouw zie je terug in het meubilair en de gele violen naast de oprijlaan passen uitstekend bij het behang. Door op zo’n manier te kijken, realiseer je een droominterieur.”

Woonhuis
Het Arendsslot heeft veel gezichten. Zo is het kasteel het woonhuis van de familie Bosman: Hennie, Marco, zoon Jouke en dochter Lycia. “Marco ‘piept’ er iedere ochtend tussenuit om naar zijn bouwbedrijf te gaan, bouwbedrijf Fraanje, en wij blijven hier met z’n drieën achter voor ons ‘woon- & trouwbedrijf’”, lacht Hennie. Zij werkt dagelijks nauw samen met haar zoon en dochter. Beiden hebben een actieve rol op het kasteel. Het familiewapen dat bij dit aspect van het Arendsslot hoort, heeft Hennie zelf ontworpen. Wie goed kijkt, ziet tal van symbolen, zoals de twee grote en kleine arenden en de boom als verwijzing naar Bosman. Het is duidelijk dat Hennie iets heeft met symboliek. Ook de ketting die ze draagt, met een fraaie sleutel en de initialen HB, heeft een betekenis. “De sleutel verbeeldt de dienende rol die ik voor mezelf zie op het gebied van het realiseren van optimaal woongenot, terwijl ik mijn initialen ook graag de betekenis ‘Helpen bij’ meegeef.”

SRAS
Onder de noemer SRAS organiseren Hennie en haar team succesvolle relatiearrangementen. Met de naam SRAS verwijst ze naar ’s-Heer Arendskerke, dat door de plaatselijke bevolking ‘Sraskerke’ wordt genoemd. “We organiseren regelmatig bruiloften, maar ook huwelijksjubilea en zakelijke evenementen zoals vergaderingen op niveau. Dat doen we door ons huis open te stellen en letterlijk te delen met onze gasten. We geven iedere gebeurtenis een persoonlijke touch. Lunchen kan in de nieuwe orangerie en pasgehuwden geven we een koppel duiven cadeau. Deze kunnen ze na de huwelijksplechtigheid, tijdens de balkonscène, loslaten. Voor het diner kunnen wij maximaal 50 à 60 personen ontvangen. Naast particuliere boekingen, ontvangen we ook regelmatig zakenmensen en bestuurders. De privacy maakt samenkomen hier extra aantrekkelijk.”

Totaalinrichting
Voor grote recepties verwijst Hennie haar gasten graag naar de horecabedrijven waar zij zelf het interieur heeft gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld Katseveer, Landlust en de Kleine Toren van Baarland. Hennie legt graag uit hoe zij werkt. “Om tot een ontwerp te komen, analyseer en inventariseer ik de bestaande situatie. Wat zijn de mogelijkheden en de verbeterpunten? Voor de Kleine Toren van Baarland bijvoorbeeld ben ik ’s avonds in mijn auto gestapt. Zo heb ik bewust de rit naar het restaurant ervaren. De inspiratie komt dan haast vanzelf. Ik zag de heldere sterrenhemel met de twee steelpannetjes van de Kleine en de Grote Beer. De link met lekker eten en drinken was snel gelegd. Daarom zie je die terug op de zwarte achterwand van het restaurant. De gebruikte sterren komen qua vorm overeen met de sterren in het glas in lood van het voormalige kerkgebouw waarin het restaurant gevestigd is. Voor de vloer wilde ik iets met klei. Ik heb letterlijk wat klei meegenomen en daar de juiste verfsoort bij gezocht. Zo associeer ik en kom ik tot een gastronomisch totaalconcept, inclusief wanden, vloeren, gordijnen en meubilair. Zelfs het servies en de kleding hebben mijn aandacht.” Bij dit deel van haar werk doet Hennie steeds vaker een beroep op de creativiteit van zoon Jouke. “In Baarland hielp hij al met de wandschildering. Inmiddels assisteert hij mij met schitterende 3D interieurvisualisaties zodat onze opdrachtgevers zich een goed beeld kunnen vormen van een nieuwe situatie.”

Masterclass Woonkunde
De kennis die Hennie heeft op het gebied van Woonkunde deelt ze graag met anderen. Zo organiseert zij regelmatig een Masterclass Woonkunde, maar ook meerdaagse trainingen voor beginners, gevorderden en woonprofessionals. “Blanche Vinke (Kromme Watergang) heeft bij mij haar diploma gehaald maar ik heb bijvoorbeeld ook Bosman Tuinadvies getraind. Dit laatste bedrijf zal nu, bij het ontwerp of de aanplanting van een tuin, verder kijken dan de tuin alleen. Wat binnen gebeurt aan kleuren en vormen, zul je terugzien in de tuin”, vertelt Hennie enthousiast. “Het is voor ondernemers die actief zijn in het in- of exterieur bijzonder interessant. We maken van binnen en buiten een allesomvattende eenheid. De kern daarvan leer je hier, zelfs al in één dag.”

Twee keer Ja zeggen
Hennie benadrukt dat zij, én haar familie, inzetten op het versterken van relaties. Wie het Arendsslot bezoekt, heeft altijd wel een reden om terug te keren. “We hopen dat mensen hier hun ja-woord geven, maar ook op andere fronten ja tegen ons zeggen. Een boer uit de omgeving bijvoorbeeld liet mij zijn woning compleet restylen. Hij was daarover zo tevreden dat hij, toen er een vrouw in zijn leven kwam, hier op Arendsslot haar zijn ja-woord gaf. Dat is mij veel waard. We mogen dienstbaar zijn bij bijzondere levensmomenten.”

Arendsslot – Woonwijzer – SRAS
Noordzakweg 21
4458 RA ’s-Heer Arendskerke
www.arendsslot.nl

Tekst: Caroline Houmes
Fotografie: Ruden Riemens

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.