Xander Koppelmans werd gehackt: einde bedrijf

Ondernemer Xander Koppelmans bouwde 25 jaar aan zijn succesvolle communicatiebureau. Het bedrijf was goed geautomatiseerd en beveiligd tegen cybercrime. Althans, dat dacht hij totdat zijn servers in 2015 werden gehackt. Koppelmans spreekt over het dramatische keerpunt in zijn leven. ,,Binnen twee jaar ging ik van zorgeloos naar technisch dakloos.”

In 1991 wordt Koppelmans ondernemer. Hij heeft dan een holding (Xtract bv) en een productie bv (studio PHGR). Hij heeft acht man in dienst en werkte daarnaast met een stuk of dertig freelancers. Ook privé heeft hij het op de rit met een goed huwelijk en een gezonde levensstijl. ,,Roken deed ik niet.”

Voorzorgsmaatregelen tegen cybercrime
Dag in dag uit maakt Koppelmans’ bedrijf foto’s en video’s voor grote klanten, zegt hij op het cybercongres van CCV. De ISDN-verbinding die hij in het Zeeuwse Goes heeft, maakt het onmogelijk om externe back-ups te maken. ,,Daarom had ik drie back-upservers die de hele dag kopieën maakten van de servers zodat we geen data konden verliezen. Ik investeerde behoorlijk in een firewall en in 24/7 systeembeheer vanuit Amsterdam. Een bakker wil brood maken en ik wilde gewoon foto’s maken. Je koopt vertrouwen voor zeshonderd euro per maand zodat anderen het voor je bijhouden”, legt hij uit. Projecten die klaar waren gingen op een externe schijf en in een kluis. Alleen projecten waaraan gewerkt werd stonden op de servers.

Koppelmans is dus alles behalve nalatig als het over de digitale veiligheid gaat. Toch gaat het op 2 april 2015 helemaal fout. Hij wordt gehackt. En omdat hij zijn zaken zo goed voor elkaar heeft, raakt hij niet overstuur. ,,Ik vond het zelfs wel een beetje spannend. Kom maar door, dacht ik, ik heb het goed voor elkaar. Ik heb back-ups, verzekeringen. Er kan me niet veel gebeuren.”

Alles weg
De hack blijkt een brutal force-aanval te zijn. ,,We ontdekten dat er mappen verdwenen op onze servers. Alle mappen en bestanden werden automatisch in de prullenbak gedaan en die werd direct geleegd. De trafficmanager ontdekte het en belde naar Amsterdam. Zij vertelden ons dat we gehackt werden.”

Gelukkig bestaat er zoiets als data recovery. Daarbij is het mogelijk om gewiste bestanden terug te halen. ,,We hebben de schijven opgestuurd naar zo’n bedrijf en ze konden tachtig procent van de foto’s en video’s terughalen. Tegen extra betaling deden ze dat zelfs met spoed.” So far so good? Helaas: twintig procent van ieder beeld was aangetast en onbruikbaar geworden. ,,Kleuren eruit, een hoek eruit, de mappenstructuur weg. Toen wisten we het. Dit is total loss. Alles is weg, echt weg.”

Lees hier verder…
Bron: www.deondernemer.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *