ZB Terugblik: Startersdag op 3 februari in Heinkenszand

foto 1De Zeeland Business Startersdagen lijken een vast gegeven te worden in ondernemend Zeeland. Op 3 februari kwamen starters, pre-starters en ondernemers in grote getale naar evenementenlokatie De Stenge in Heinkenszand. Meer dan 180 deelnemers waren dit keer aanwezig, een record. Allemaal waren ze op zoek naar informatie, kennis en contacten. Met de Startersdagen wil Zeeland Business BV voorzien in de kennisbehoeften voor starters. Hoofdpartner van de Startersdag op 3 februari zijn de Zeeuwse Rabobanken.

Marc Volleman is gastheer van de Zeeland Business Startersdagen en opent de avond met verve: hij hoopt iedere deelnemer over een aantal jaar terug te zien in de Quote500. Ook meldt hij dat er in 2014 meer dan 2500 ondernemingen zijn gestart in Zeeland. Het slechte nieuws: over vijf jaar bestaat daarvan nog maar de helft. Een slechte voorbereiding is volgens Volleman een van de redenen waarom een nieuwe onderneming alweer snel de deuren moet sluiten. Jaap Gelok, burgemeester van Borsele: “Starters jagen hun droom na, ze realiseren wat ze eigenlijk willen. Een goede voorbereiding is de eerste stap”. Gemeentes zetten hun bedrijfsfunctionarissen in om starters te helpen de juiste richting in te slaan.

Corrine Raijmaakers is in de zomer van 2014 gestart als ZZP’er en inmiddels deelt ze visitekaartjes uit: Senang Fotografie. Het kaartje vermeldt een eigen website en een zakelijk facebookaccount. “Ik zie hier vanavond vooral herkenning”, vertelt Corrine. “Veel starters zijn nog bezig om een afweging te maken, zal ik of zal ik niet. Deze avond helpt je zelf te bepalen waar je staat en wie je bent als ondernemer.

Kennis opdoen en contact leggen
Netwerken en kennis delen en vergaren; twee elementen die niet mogen ontbreken wanneer je je als ondernemer op de kaart wil zetten. Daarom zijn de seminarrondes inmiddels vaste prik tijdens de Zeeland Business Startersdagen. Martin Lammerteyn, bedrijfsmentor, legt in zijn seminar de nadruk op focus (met hoofdletters): “Als je ambitie hebt, en je gaat je focussen op je doelgroep, ga dan de diepte in en kom er écht achter wie je klant is. En vergeet nooit: jíj als ondernemer bént je product”. Esther van de Wege, aanwezig als kennispartner namens SAS Assurantiën, staat enthousiast voor haar stand en merkt op: “Starters mogen best brutaler worden, ze zijn vaak nog te onzeker. Je mag best laten zien wie jij bent als persoon. Je moet zelf durven vragen en contact leggen. Dat eerste contact leg je toch als méns en niet zozeer als ondernemer.

Starternetwerk
Jonathan de Voogd, evenementen organisator bij Zeeland Business. “Wij starten dit jaar met het Zeeland Business Startersnetwerk. De basis van een ondernemer zit in zijn directe omgeving. Daar zitten je klanten, opdrachtgevers en contacten. Ook kennis die je zelf nog niet hebt, zit wel in je netwerk. In een netwerk voor starters zit iedereen in dezelfde situatie.” Starters die interesse hebben in deelname aan het Zeeland Business Startersnetwerk, kunnen zich nu al inschrijven via de website van Zeeland Business.

Die interesse is tijdens deze derde Startersdag zichtbaar tussen de drukte. Of het lukt, dat leggen van contacten? Kenneth Engeldal van House of Noach Events: “Jazeker, ik heb met een paar mensen gepraat.  De sfeer is hier goed. Iedereen is enthousiast!” Dan moet hij rennen, de tweede seminarronde begint. Uiteenlopende startende ondernemers volgen de gastvrouwen naar de seminarruimtes. Nu eerst de kennis, straks daarover netwerken. De Quote500 moet maar even wachten, de nieuwe lichting komt er aan.

Hieronder een selectie van de foto’s waarvan de hele serie is te bekijken op het Flickr-kanaal van Zeeland Business.

foto6foto7foto9foto10foto8foto5foto4foto3foto2foto 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *