Zeeland blinkt uit in familieondernemerschap

Het percentage familiebedrijven in Zeeland ligt veel hoger dan het landelijke gemiddelde. Ruim 85 procent van alle Zeeuwse bedrijven blijkt een familiebedrijf te zijn, terwijl in heel Nederland het percentage op 69 procent ligt. Dat is de eerste conclusie uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit, in opdracht van de Rabobank en Baker Tilly Berk.

 

Familiebedrijven in Zeeland

Een percentage van 85 procent betekent dat ruim 7.900 van de 9.300 Zeeuwse bedrijven een familiebedrijf is. Het belang van het familiebedrijf voor de Zeeuwse economie mag dan ook niet worden onderschat. Het vergaren van meer kennis over het Zeeuwse familiebedrijf is dus van groot belang. Daarom hebben de Zeeuwse Rabobanken en Baker Tilly Berk prof. dr. R.H. Flören van Nyenrode Business Universiteit gevraagd dit onderzoek uit te voeren.

 

Van generatie op generatie
Gezien de ruime historie van de Zeeuwse familiebedrijven valt het te verwachten dat bij lang niet alle bedrijven de oprichter nog de leiding van het bedrijf heeft. Drie van de aan het onderzoek deelnemende bedrijven worden momenteel al geleid door de 6e generatie. Slechts 46 procent van de Zeeuwse familiebedrijven wordt momenteel geleid door de eerste generatie, terwijl al ruim 25 procent van de Zeeuwse familiebedrijven door de derde of latere generatie wordt geleid.

 

Oudste familiebedrijf
Het oudste aan het onderzoek deelnemende bedrijf is opgericht in 1853. Van alle familiebedrijven in Zeeland is ruim 20 procent voor de Tweede Wereldoorlog opgericht. Hierbij is het niet verbazingwekkend dat de grotere familiebedrijven gemiddeld ouder zijn dan de kleinere familiebedrijven. Daarbij moet ook benadrukt worden dat familiebedrijven niet alleen maar oude bedrijven zijn. Ongeveer een kwart van alle Zeeuwse familiebedrijven is jonger dan 20 jaar.

 

Presentatie onderzoeksrapport
Het definitieve rapport van het door Nyenrode Business Universiteit uitgevoerde onderzoek naar familiebedrijven wordt op 29 november in Zeeland gepresenteerd. De Rabobank en Baker Tilly Berk, opdrachtgevers van het onderzoek, organiseren dan een evenement in De Mythe in Goes vóór en dóór familiebedrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.