Zeeland Business lanceert Startersdagen

Als starter sta je er niet alleen voor

Ieder jaar starten een paar duizend Zeeuwen een eigen bedrijf. De helft stopt echter alweer binnen vijf jaar. Een gebrek aan goede voorbereiding is daarbij één van de oorzaken. Daarom komt Zeeland Business met de oplossing: Startersdagen speciaal voor Zeeland.

Aan tafel zitten Jacco van Boven en Tim van den Berg van Zeeland Business. Over het doel van dit nieuwe initiatief hoeven ze niet lang na te denken. Jacco: “We hoorden dat de Kamer van Koophandel hun startersdagen alleen nog vanuit Rotterdam en Breda gaat organiseren en niet meer specifiek voor Zeeland. Wij realiseerden ons meteen dat dit een enorm gemis voor Zeeuwse ondernemers is. Want de contacten met regionale dienstverlenende bedrijven ontbreken. Je krijgt ook geen informatie meer over wat er lokaal speelt en je mist de mogelijkheid om een netwerk in je eigen buurt op te bouwen. Bovendien vinden wij het toch een maatschappelijke verantwoordelijkheid om specifiek Zeeuwse starters te helpen. Zo is het idee geboren.”

ZB Academy
Om dat idee om te kunnen zetten in concrete actie werd Zeeland Business Academy opgericht. Naast ZB Media (het magazine en de online-activiteiten) en ZB Events (het bekende Zeeland Business Netwerk en de Quality Lunches) is er nu dus een tak die zich gaat richten op alles wat te maken heeft met kennisoverdracht.

Kennisdelen
Het idee was er, de Academy opgericht en vervolgens werd contact gelegd met mensen die ervaring hadden met de Startersbijeenkomsten bij de Kamer van Koophandel, zoals Marc Volleman, en andere toonaangevende partijen – gemeentes en instanties – die starters verder kunnen helpen. Tim: “We willen starters laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Door kennis te delen en starters een goed gevulde rugzak mee te geven, zijn ze beter voorbereid. We willen ze er bewust van maken dat ze een beroep kunnen doen op ervaren dienstverleners die hen op weg kunnen helpen. Zo werken veel bedrijven met speciale starterstarieven. Dan blijkt het opeens wel betaalbaar iets aan een professional uit te besteden.”

Want dat is vaak een drempel: de kosten die het met zich meebrengt om iemand in te schakelen. Toch denkt Tim dat het mes wat dat betreft aan twee kanten snijdt: “Het is een investering van beide partijen. De dienstverlener hanteert een speciaal tarief om iemand op weg te helpen, in de hoop dat de starter terugkomt als de zaak goed loopt. Daarbij gaat het om heel uiteenlopende diensten: van financieel advies en de boekhouding, het ontwikkelen van je website, marketing en communicatie tot zaken als verkooptrainingen of coaches om mee te sparren.”

Brede opzet
De opzet van de Startersdagen wordt heel breed: niet alleen wat aanbod van bedrijven betreft, maar ook als het gaat om regionale spreiding. Jacco: “We gaan dit jaar op drie tot vier locaties een Startersdag organiseren, in 2015 mogelijk zelfs in vier tot vijf plaatsen. De kick off is op 10 juni voor regio De Bevelanden in Congrescentrum De Stenge in Heinkenszand (programma: zie kader). Dan volgen in het najaar Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. In 2015 wordt daar waarschijnlijk een dag op Schouwen-Duiveland aan toegevoegd. Zo dekken we dan heel Zeeland.”

Kwaliteit
Zeeland Business zet bij de organisatie sterk in op kwaliteit. Zowel bij de deelnemende bedrijven als bij de starters. Jacco mikt op de oprecht geïnteresseerde ondernemers. “We richten ons op een aantal doelgroepen: pré-starters – die zich nog aan het oriënteren zijn of net de eerste stappen hebben gezet; beginnende starters – die korter dan een jaar geleden hun bedrijf hebben opgericht en tot slot op jonge bedrijven die al 3 of 4 jaar bezig zijn. Ze kunnen op de Startersmarkt niet alleen contacten leggen, maar ook veel informatie vergaren. Kennisdelen staat immers voorop.”

Startersmarkt
“Op de Startersmarkt kan heel laagdrempelig kennisgemaakt worden met verschillende toonaangevende partijen,” vult Tim aan. “Van zakelijke dienstverleners op het gebied van administratie, ICT en marketing/communicatie tot partijen die zich richten op het (geestelijk) welzijn van de ondernemer. Maar ook met niet-commerciële organisaties als de gemeente, belastingdienst of het UWV kunnen de starters het gesprek aangaan en nuttige contacten leggen. Verder willen we laten zien dat er qua financiering veel meer mogelijk is dan ondernemers vaak weten: we leggen bijvoorbeeld de mogelijkheden van crowdfunding uit en verstrekken informatie over (micro)kredieten die te verkrijgen zijn buiten om traditionele verstrekkers, zoals als banken.”

Seminars
“Ook organiseren we korte trainingen, seminars of workshops over praktische zaken als de belastingaangifte, administratie, acquisitie of hoe je je bedrijf kunt pitchen. Uiteraard besteden we aandacht aan effectief netwerken, want ‘vinden en gevonden worden’ is essentieel voor iedere ondernemer,” vertelt Jacco. Tim vult aan: “Wij zien deze Zeeland Business Startersdagen als een investering in de toekomst: in de kwaliteit van startende ondernemers en daarmee in de economie van Zeeland als geheel. Want werk en kennis behouden, daarin kun je niet genoeg investeren!”

Kosten: € 27,50 inclusief buffet en seminars.

 

 

één reactie

  1. Annie de Braal

    gaat de startersdag morgen in Heinkenszand door? graag wil ik hierbij aanwezig zijn. met vriendelijke groet,
    Annie de Braal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *