Zeeland en West-Brabant versterken elkaar

 

abbenhuisOp 1 april gaat directievoorzitter Chris Abbenhuis van de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland met pensioen. Directeur Bedrijven Jules van Leijden volgt hem op. Abbenhuis is ooit begonnen bij ING en werkt vanaf 1990 bij de Rabobank. Tussen 1993 en 2000 gaf hij eerst in Australië en later in Zuid-Amerika inspirerend leiding aan opkomende banken. Vanaf 2012 werkt hij in Zeeland.

“De overstap naar deze regio was best een cultuurshock. Doordat de Zeeuwen een zekere mate van geslotenheid hebben komen zij moeilijk tot samenwerken”, Abbenhuis kiest zijn woorden zorgvuldig: “Er wordt hier enorm hard gewerkt, maar daar zijn de Zeeuwen veel te bescheiden over. Wat ook opvalt is dat ze, als het eenmaal goed gaat, eerder de neiging hebben om achterover te gaan leunen”. En dat is heel jammer want ‘de wereld’ verandert momenteel met een enorme snelheid. Bijblijven en inspelen op die veranderingen is cruciaal.”

Tevreden met een zeven?
“De fusie van de havens is een mooi begin, maar het heeft wel lang geduurd. De samenwerking met België komt maar niet van de grond. In de ‘Crossroads2-pot’ wacht meer dan 150 miljoen euro voor het MKB voor duurzame grensoverschrijdende samenwerking rond kansrijke innovatieprojecten. De Zeeuwse werkgelegenheid oogt niet slecht, maar het aantal hoogwaardige banen neemt wel af.”

Onderwijs
Jules van Leijden: “We moeten ons concentreren op onze kansen en zorgen dat we uit de ‘periferie als krimp-regio’, komen. De delta wordt belangrijk, van Antwerpen tot Rotterdam. Met kennis, infrastructuur, samenwerking met Vlaanderen, de havens. Dan kun je je een houding aanmeten die daar bij past. Het onderwijs is daarin bepalend: Het doorgaan van Campus Zeeland, de positie van de HZ en UCR. Mensen reizen naar Wageningen voor de Landbouwuniversiteit, waarom kunnen wij dat niet op het gebied van havens, de maritieme sector en alles wat daar omheen hangt? Op een volwaardige schaal die er voor zorgt dat het onderwijs aansluit op waar je als regio sterk in wilt zijn. Zonne- en windenergie, de haven als toegang tot de rest van Europa, dat vraagt om geschoolde professionals. Dat zorgt voor een trek naar deze regio.”

West-Brabant en Zeeland
Van Leijden: “Onze regio’s vullen elkaar aan en er vindt veel interactie plaats. Wij werken nauw samen met banken in Zuid-West Brabant. Kijk bijvoorbeeld ook naar de Brabants Zeeuwse Werkgevers (BZW), deze club legt al jaren verbinding tussen onze gebieden. Naarmate onze delta zich meer ontwikkelt zullen Zeeland en Brabant nog meer naar elkaar toe trekken.”

Op 1 april vertrekt Chris Abbenhuis: “Nu is het moment. Rabobank Walcheren/Noord-Beveland staat op nummer 1 in de ranking.” Jules van Leijden onderschrijft dat: “Chris is op het dieptepunt van de crisis gekomen. Een moeilijk moment voor de organisatie. Hij heeft voor rust en stabiliteit gezorgd.”

Tekst: Bert van Leerdam
Fotografie: Suzan Fotografie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *