Zeeland koploper in windenergie

Zeeland is the place to be als het gaat om bedrijvigheid rond duurzame energie. Bij de bouw van windparken in en buiten Zeeland zijn vele Zeeuwse handen betrokken.

Energy Port Zeeland timmert daarvoor flink aan de weg. De intensieve samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers begon vier jaar geleden, om te zorgen dat initiatiefnemers van windparken lokale goed opgeleide krachten kunnen vinden. Peter Geertse van Energy Port Zeeland: “Zo krijgt de regionale economie een boost. Inmiddels zijn er 240 bedrijven aangesloten en participeren 460 personen. Het is een breed platform dat echt vruchten afwerpt. Het is dé plek waar professionals elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en projecten opzetten. Dat maakt Zeeland marktleider op het gebied van offshore windenergieprojecten in Noord-Europa.”

Meewind
“De samenwerking tussen bedrijven, overheid en opleidingen is goud waard. De kennis is binnen handbereik, we kunnen ontwikkelen en hebben een pak aan ervaring in huis. Onderwijs zorgt dat er goed gekwalificeerd personeel wordt opgeleid. Ondernemers zorgen dat er kennis en kunde beschikbaar is. De overheid ondersteunt het platform financieel, maar ook praktisch. Peter Geertse: “De komende tien jaar staan er grote projecten op stapel op de Noordzee. Daar participeren we zeker ook in. Het platform maakt de lijnen korter en brengt alle partijen bij elkaar. Projectontwikkelaars krijgen inzicht in de mogelijkheden en regionale bedrijven krijgen een voorsprong als leverancier in de bouw en het onderhoud. We zitten niet stil en zoeken de samenwerking op.” Zeeland staat landelijk op de tweede plaats als het gaat om de productie van windenergie per provincie, na Groningen. Het doel is om in 2020 570 megawatt op land in Zeeland te halen. Het nieuwe windpark Krammer op de Philipsdam, het park op Neeltje Jans en de bouw van Windpark Sagro bij Vlissingen-Oost hebben daar een groot aandeel in.

Meer info vind je hier.

Redactie: Bianca Moorthamer
Fotografie: Martijn Fincke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"29444","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */