Zeeland, paradijs voor Vlamingen?

RRF_ZB_bakertillyberk03
Sander van Gelderen is partner belastingadviseur bij Baker Tilly Berk

Tekst: Sander van Gelderen

Wonen in Hulst en werken in België. Het kan vele voordelen bieden, vooral voor directeur-groot aandeelhouders. Algemeen bekend is dat de Belgische werknemer minder belasting betaalt over de auto van de zaak. Minder bekend is dat een inwoner van België bij emigratie naar Nederland 25% roerende voorheffing kan besparen over de winstreserves in zijn Belgische vennootschap. Dat voordeel kan men behalen door soms maar een paar kilometer te verhuizen.

Eigenaren van buitenlandse vennootschappen, dus ook een BVBA, krijgen bij hun immigratie naar Nederland een step-up voor de waarde van de aandelen in die vennootschap. Behoudens enkele uitzonderingen betaalt men dus geen 25% belasting over de waarde van het bedrijf ten tijde van immigratie. België heft ook geen belasting bij de emigratie van haar inwoner, zodat sprake is van een zogenaamd heffingsvacuum.

Om het voordeel daadwerkelijk te behalen zijn na immigratie nog wel enkele stappen nodig. Wij raden ook aan de waarde van de aandelen met de belastingdienst af te stemmen. Niettemin kan men al snel concluderen dat voor eigenaren van Belgische bedrijven het inwonerschap van bijvoorbeeld Cadzand fiscaal zeer interessant is als men een succesvol bedrijf in België heeft opgebouwd. Ons kantoor heeft veel ervaring met de begeleiding immigraties en wij beantwoorden uw vragen graag in een persoonlijk gesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.