Zeeuwen kopen volop mondkapjes bij bouwmarkten

VLISSINGEN – De mondkapjes bij bouwmarkten in Zeeland zijn niet aan te slepen. Veel Zeeuwen schaffen uit angst voor het coronavirus een stofmasker aan bij de Gamma, Praxis of andere doe-het-zelfwinkels. Ook bij GGD Zeeland merken ze dat het virus dichterbij komt. ,,Het aantal ongeruste telefoontjes neemt zeker de laatste dagen toe.”

Bij bouwmarkten over heel Zeeland merken ze de toenemende angst voor het coronavirus, dat wereldwijd al voor 270 doden en 80.000 besmettingen zorgde. Zeeuwen lijken het zekere voor het onzekere te nemen en schaffen afgelopen weken zelf mondkapjes aan.

,,Mensen zijn toch bang dat het virus uiteindelijk ook naar Nederland komt. En daarom kopen ze nu al stofmaskers”, zegt winkelmanager Hans de Kok van de Praxis in Zierikzee. In zijn winkel zijn alle mondkapjes uitverkocht. ,,We hebben nu lege vakken. Dat is lastig, want ze zijn ook niet meer bij te bestellen. Onze leverancier heeft moeite met het bijhouden van de vraag.”

De Praxis in Middelburg heeft hetzelfde probleem. ,,We zitten ook met lege vakken. De schrik zit er goed in bij mensen. Je merkt duidelijk dat de stofmaskers niet voor verbouwingen worden verkocht. Het is toch echt vanwege het coronavirus”, zegt een werknemer.

Vooral duurdere stofmaskers in trek
Ook bij bouwmarkten in Oostburg, Zierikzee, Goes en Terneuzen zien ze de mondkapjes steeds vaker over de toonbank gaan. ,,Vooral de duurdere varianten”, zegt een medewerker van de Gamma in Terneuzen. ,,De stofmaskers moeten volgens klanten wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Daarnaast worden ook plastic handschoentjes meer verkocht dan normaal.”

Veel mensen gaan voor de kapjes juist naar bouwmarkten en niet naar apotheken. Daar zijn veelal chirurgische maskertjes te koop, die de mond en neus niet helemaal afsluiten. De duurdere stofmaskers van bouwmarkten sluiten de neus en mond beter af, waardoor het virus minder goed via de zijkanten zou kunnen binnenkomen.

Toch adviseert het RIVM – het kenniscentrum op het gebied van infectieziekten – alleen medisch personeel om mondkapjes te dragen. ’Het probleem is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over je neus en mond. Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk’, meldt het instituut op zijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *