Zeeuwse bedrijven profiteren mee

Aandeelhouders baas van North Sea Port

North Sea Port (NSP) is geen commercieel bedrijf, maar een overheids NV. Zaken als beloningen en duurzaamheid worden door het publieke stelstel gestuurd. Van daaruit faciliteert de haven de klanten die goederen overslaan, inschepen, bewerken etc. NSP heeft acht publieke aandeelhouders. 50% is in Zeeuwse handen, 25% van de provincie en 25% van de havengemeenten. Gent en enkele Vlaamse gemeenten hebben de andere 50%.”

Aan het woord is de Zeeuwse haven-gedeputeerde Jo-Annes de Bat: “Rotterdam en Antwerpen hebben één aandeelhouder, de gemeente. Dat is een directere relatie, maar bij ons werkt het ook best goed. De aandeelhouders gaan, naast de financiën, over de ontwikkeling van de haven: Gaan we voor bulk of voor containers? En ook duurzaamheid: Laat je sterk vervuilende bedrijven toe? De directeuren gaan over de dagelijkse gang van zaken. Als nieuwe bedrijven zich melden is het handig als de overheid er bij zit. Ieder heeft zijn taak.

CO2
Waar een zeeschip vaart stoot het CO2 uit en daar kan de haven niet verantwoordelijk voor zijn. Maar zodra ze aanmeren moeten de motoren eigenlijk uit en moeten wij ze met groene stroom vanaf de wal faciliteren. Alle bedrijven hebben getekend voor 49% CO2-reductie, ‘Convenant 20-30’. Hoe zij dat doen mogen ze zelf weten. Samen kijken we ook hoe goederen verder Europa in worden getransporteerd. Het havenbedrijf zet vooral in op de verbetering van het spoor. Zeker aan de Zeeuws-Vlaamse kant. Ook is binnenvaart een oplossing, zeker als er elektrische binnenvaart schepen komen. De regelgeving zet daar behoorlijk druk op.
NorthSeaPort is één haven, maar ligt wel in twee landen. Dus de wetgeving kan verschillen. Op het gebied van de CO2 zie je dat de hele haven zich dan richting de strengere Nederlandse regels begeeft.

Zeeland
In de Zeeuwse havens van NSP ligt de focus op duurzame energie. Windmolens, het aan land brengen van de energie van de windparken en waterstof.” Volgens Jo-Annes liggen er mooie kansen voor het Zeeuwse MKB. “Grote spelers, zoals Ørsted of Shell, vestigen in onze havens om de windparken op de Noordzee te bouwen. Die maken gebruik van bedrijven in de regio. Personeel, elektriciteit en ga zo maar door. Ook waterstof biedt kansen. De industrie heeft dat nodig om aan de CO2-doelstellingen te voldoen. Wij in Zeeland kunnen hierin mee-ontwikkelen en een rol spelen bij het onderhoud van de installaties. Allemaal positief voor het Zeeuwse bedrijfsleven.”

Redactie: Bert van Leerdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *