Zeeuwse economie naar hoger niveau

Leren, innoveren en ondernemen. Daar draait het om bij de Smart Services Boulevard (SSB) en Dok41. Docenten, studenten en het bedrijfsleven worden er bij elkaar gebracht om de krachten te bundelen en de Zeeuwse economie naar een hoger niveau te tillen.

De Smart Services Boulevard is opgericht door de Hogeschool Zeeland, in samenwerking met het Innovatienetwerk Zeeland. Willem Brouwer, lector innoveren en ondernemen en Adri de Buck, lid van het College van Bestuur, omschrijven de SSB als dé valorisatiefaciliteit van Zeeland. Dat wil zeggen: een plek waar kennis tot maatschappelijke en economische waarde kan worden gebracht. Brouwer: “De SSB biedt docenten, studenten en bedrijven de mogelijkheid om middels innovatieprojecten samen te werken en te leren innoveren. Dat gaat het best door het in de praktijk toe te passen. Tot nu toe hebben we 35 projecten gedaan en mogen we heel tevreden zijn met en trots op het reeds behaalde niveau.” Eén van de drie instrumenten die de SSB tot zijn beschikking heeft, is de unieke High Performance Incubator. Een werkgroep vanuit het opdrachtgevend bedrijf gaat een half jaar lang met studenten, docenten en experts aan de slag om prestaties van dat bedrijf te verbeteren. Net zo uniek is de Open Innovatie Studio waar kansen in de speerpunten van Zeeland verzilverd worden. Volgens een methode die ook gebruikt wordt bij ESA Space Expo in Noordwijk, worden specialisten uit diverse disciplines bij elkaar gezet. Een groepsleider inventariseert de behoefte van de klant. Dan volgt er een aantal sessies om tot een product te komen. De Buck: “Dit werkt ontzettend snel en efficiënt, belangrijke begrippen in het bedrijfsleven. We zien grote mogelijkheden om dit in Zeeland toe te passen. Vanaf september hebben we de faciliteiten voor de Open Innovatie Studio ter beschikking.”

DOK41

Een mooie aansluiting op de SSB is DOK41. Facilitator Michel Carol: “Wij richten ons op innovatieve starters, stimuleren ondernemerschap en bieden begeleiding op diverse gebieden. Na een project op de SSB beginnen sommige studenten een bedrijfje en komen dan bij DOK41 terecht. Andersom zijn er starters bij DOK41 die mee willen doen aan een project van de SSB.” Dat loopt al goed. Netwerkbijeenkomsten worden drukbezocht en de beschikbare werkruimte is deels in gebruik door diverse starters. Carol: “Zij zijn heel enthousiast, betere ambassadeurs kun je niet hebben. De komende tijd willen we meer naamsbekendheid creëren door bedrijven te attenderen op de mogelijkheden die DOK41 biedt. Het gaat erom dat men in de gaten krijgt dat je moet samenwerken en elkaar aanvullen.” De Buck van Hogeschool Zeeland deelt deze mening: “Er moet de  bereidheid zijn van overheden, hogescholen en bedrijven om samen te investeren. Uiteindelijk komt iedere partij individueel verder, juist door samen te werken.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *