Zeeuwse Paverpol internationaal succes

Kunstenaars en hobbyisten vielen ruim vijftien jaar geleden massaal voor het, toen volledig nieuwe, product Paverpol. Inmiddels is het product bezig met een internationale opmars waarvan het einde nog niet in zicht is. “Volgende week is Mexico aan de beurt”, vertellen de grondleggers en eigenaren Jossy en Jan de Roode.

Het verhaal achter Paverpol is er één als uit een jongensboek. Of beter: uit een meisjesboek, want dit verhaal begint met de creativiteit van Jossy. “Jan en ik waren eigenaar van een sales promotion bureau in Rotterdam. Na twintig jaar steeds nieuwe producten in de markt te zetten, had ik genoeg van de stress die dit met zich mee bracht. Ik stopte en gaf ruimte aan mijn creativiteit. Ik begon te boetseren en gaf daarin ook les aan de Volksuniversiteit in Middelburg. Daar kwam ik, via een collega, voor het eerst in contact met de textiel- en decoratieverharder Paverpol. Een geweldig product waarmee je in één dag een kant en klaar (tuin-) beeld kunt maken. Paverpol bleek de uitvinding van een Nederlandse kunstenaar. Omdat hem de kennis en de ambitie ontbrak om het product zelf in de markt te zetten, hebben wij dat op ons genomen.”

Samenwerking De Zuidhoek
Nadat Jan en Jossy het exclusieve recht op de wereldwijde verkoop van Paverpol hadden verkregen, ging Jossy zelf met het product aan de slag. Zij maakte tal van Paverpol-beelden, zowel voor binnen als voor buiten, en stuurde de foto’s en de bijbehorende productomschrijvingen naar tal van woon- en tuinbladen. “Wij hoopten dat misschien één magazine het zou oppikken maar werkelijk ieder blad ging met ons verhaal aan de haal.” De sterke omzetstijging die hierop volgde, deed Jan en Jossy besluiten uit te zien naar een externe oplossing. “In de beginperiode vulden we de potten Paverpol zelf af in onze schuur maar dat was al snel ondoenlijk. We zijn toen in gesprek geraakt met sociale werkvoorziening De Zuidhoek in Zierikzee. De samenwerking die hieruit voortvloeide, duurt tot de dag van vandaag. Op een eigen afdeling binnen dit bedrijf, werkt inmiddels een aantal mensen in de productie. Ook de bestellingen die bij ons binnenkomen, worden door medewerkers van De Zuidhoek ingepakt en verzonden; van een kleine, particuliere bestelling tot volle pallets en zelfs complete zeecontainers vol. Efficiënt, snel en vrijwel foutloos; De Zuidhoek is een uitstekende, betrouwbare partner.”

Buitenland
Jan en Jossy zijn reëel genoeg om te beseffen dat de hype die in Nederland losbarst een keer zal afzwakken. Om die reden nemen zij in 2003 een grote stap door deel te nemen aan de grootste internationale hobbybeurs ter wereld. In Dallas presenteren zij dat jaar de unieke mogelijkheden van Paverpol. Waar ze op hopen gebeurt: land na land hapt toe. “Met de contacten die we daar hebben opgedaan, doen we nog steeds zaken. Dat is bijzonder. We hebben met veel importeurs een intens, bijna vriendschappelijk contact”. Het internationale netwerk breidt sindsdien alleen maar verder uit. “Creatief zijn, mooie dingen maken; je ziet dat dit een universeel gegeven is. Het is geweldig om dat te ontdekken en steeds nieuwe landen voor het product te winnen. Momenteel is er enorm veel belangstelling uit Oost-Europa.”

Netwerk opbouwen
Inmiddels heeft Paverpol een netwerk met importeurs en distributeurs in circa 35 landen. Deze mensen  worden regelmatig geschoold en getraind. Op hun beurt instrueren zij weer lokale cursusleidsters. Op deze manier werken Jossy en Jan naar een gestage afname van het product. “De maandelijkse nieuwsbrief Paverpress wordt wereldwijd naar circa 20.000 abonnees verstuurd. Onze Facebook-pagina wordt dagelijks door honderden fans bekeken. Hier tonen wij ook nieuwe creaties, met uitleg over hoe je deze zelf kunt maken.” Om de importeurs te ondersteunen en motiveren bezoekt het ondernemersechtpaar regelmatig diverse landen voor het bijscholen van cursusleidsters, het presenteren van nieuwe producten en technieken. “Natuurlijk is dat iedere keer weer een uitdaging. Er wordt immers steeds verwacht dat je met iets nieuws komt. Gelukkig lukt dat. Ik moet 200 worden om al mijn ideeën te kunnen uitwerken.”

Nieuwe toekomst
Vanwege het uitbesteden van de productie en de orderverwerking bij De Zuidhoek kunnen Jan en Jossy zich richten op de zaken waar zij goed in zijn. Zo is Jossy met name creatief bezig, zowel met het bedenken van nieuwe creaties als het opleiden en bijscholen van importeurs en cursusleidsters. Jan op zijn beurt verzorgt de marketing en Sales en stuurt de werkzaamheden bij De Zuidhoek aan. Hij roept wel eens gekscherend dat het hele kantoor in zijn laptop zit. Hoewel beiden nog volop genieten van hun werk, beseffen zij dat hun leeftijd mettertijd zal gaan meetellen. “We zijn nu beiden zestigers. En gelukkig nog bijzonder vitaal. Toch denken we regelmatig na over de toekomst van ons bedrijf. Onze kinderen hebben geen belangstelling om het over te nemen. Dat betekent dat wij, op korte of wat langere termijn, ons bedrijf zullen moeten gaan verkopen. Idealiter zouden we in eerste instantie met name het productiegedeelte afstoten. Op die manier kunnen wij zelf nog de (buitenlandse) opleidingen blijven verzorgen. Wij denken verder dat het succes afhangt van de mate waarin iemand thuis is in de hobbybranche en misschien zelf creatief bezig is. Wij zijn ervan overtuigd dat vroeg of laat zo iemand ons pad zal kruisen. Dan staan we open voor ieder gesprek. Tot die tijd genieten we nog volop van ons werk.”

 

Paverpol Art Products
Postbus 45 | 4328 ZG Burgh-Haamstede
0111 652 791
www.paverpol.nl

 

 

één reactie

 1. goedemorgen samen,

  Ik ben zoals u boven kan lezen Monique. Ben zeer geïnteresseerd in verdere info over een eventuele opleiding van het werken met Paverpol.
  Ben in de omstandigheden dat ik binnenkort zonder werk kom en was van plan om voor mezelf te beginnen met High tea op locatie.
  Maar ik wordt steeds nieuwsgieriger naar uitbreiding met een workshop van Paverpol.
  Graag zou ik info willen over een opleiding.

  Hoor graag van u,

  Vriendelijke groet Monique de Smit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.