Zeeuwse toppers van 2018

Gaan voor een 10

We weten het al langer. Het ontbreekt onze provincie niet aan ondernemersgeest en innovatiekracht. De Zeeuwse winnaars van diverse regionale én landelijke prijzen bewezen dat afgelopen jaar maar weer eens.

 

Seaweed Harvest Holland
Winnaar Zeeuwse PioniersPrijs

Seaweed Harvest Holland groeide in een paar jaar tijd uit van startup tot Europees marktleider. Daarmee én met hun samenwerking met andere partijen, zoals het Erasmus Medisch Centrum, maakten ze indruk bij de jury. Samen onderzoeken ze namelijk de mogelijkheden van zeewier als grondstof voor Alzheimer-medicijnen. “Hierin hopen we de komende twee jaar een doorbraak te bereiken”, licht John van Leeuwen toe. “Zo zijn we met van alles bezig. Je kunt zeewier ook gebruiken voor voeding, veevoer, biogas, bio plastics en kleding. Ook willen we de komende jaren bewijzen dat we zeewier in de Noordzee kunnen telen.” Met pionieren zijn we dus nog lang niet klaar!

 

Restaurant Mezger
Publieksprijs Heerlijk10Daagse

Toen chef-koks Sander de Jonge en Jeroen Tanis in 2017 de deuren van restaurant Mezger in Domburg openden, hadden ze niet verwacht dat ze het eerste én tweede jaar meteen winnaar zouden worden van de publieksprijs van de Heerlijk10Daagse. Toch gebeurde precies dat. En hoe! Met het hoogste cijfer ooit behaald: een 9,73. “We willen gewoon goede kwaliteit leveren, geen enkele concessie doen in service in kwaliteit”, legt Jeroen uit. Ook na deze monsterzege houdt dat niet op. “We willen beter blijven worden. Er kan nog altijd drie tiende bij”, lacht Sander. Samen benadrukken ze dat ze dit alleen kunnen bereiken dankzij de fantastische inzet van hun personeel.

 

TMC Wonen
Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar

Het was vooral het ver doorontwikkelde HR-beleid dat TMC Wonen de titel Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar opleverde. “Behalve dat het een positieve vibe en gevoel van trots binnen heel het bedrijf teweeg bracht”, begint Aart-Jan Witte, “was het ook een mooie gespreksstarter tijdens Contacta, waar we net een nieuwe productgroep, kantoormeubilair, introduceerden. Maar het mooiste was de timing, zo vlak voor de generatiewissel. Pasgeleden werd de derde generatie, mijn broer, neef en ik, nieuwe mede-aandeelhouder van het bedrijf. Voor de tweede generatie was de titel dus een enorm compliment voor wat ze in veertig jaar bereikt hebben. En voor de ons is het een super kick-off.”

 

Rob Clarijs
Winnaar Beste Barista

Rob Clarijs, eigenaar van De Zeeuwse Branding, werd regelmatig tweede in het barista wedstrijdcircuit. “Déze moest ‘m gewoon worden! Ik had zo mijn best gedaan”, blikt hij nu trots terug op zijn eerste titel. “Je merkt dat je meer respect krijgt vanuit de wereld van barista’s. Ook komen er meer boekingen binnen. Het is net zoiets als een Michelin-waardering bij restaurants, waardoor je beter in beeld komt bij liefhebbers.” Klaar is hij nog niet. “Ik doe mee tot ik de beste van de wereld genoemd mag worden. Of dat ooit zal lukken? Geen idee. Je moet verder reiken dan je eigenlijke doel, vind ik. Tot verbazing van mijn ouders overigens. Op school was ik tevreden met een 5,5. Nu ga ik voor een 11.”

 

KV Techniek
Zeeuwse Innovatieprijs Emergo

Het grootste compliment dat Bastiaan Krijger van de jury ontving, ging niet eens over de door KV Techniek ontwikkelde innovatie robotlijn voor het inpakken en direct bevriezen van diepvriesgroenten. “Ze waardeerden dat we niet alleen snel wilden groeien met een paar goede ideeën, maar dat we juist ook goed nadenken over het opbouwen van een solide bedrijf. Dat vond ik heel mooi om te horen”, zegt hij. De media-aandacht nadien was even heftig. “Poeh, nou. Maar tegelijkertijd mooi hoor, want het heeft ons ook al nieuwe leads opgeleverd.” KV Techniek heeft nog flink wat innovaties in petto. “We zijn onder meer bezig met een nieuwe inspectie- en inpaklijn voor de Greenery en werken mee aan een innovatie in vertical farming.”

Fotografie: Martijn Fincke, Mieke Wijnen, Suzan Thiry, Ming Chao
Redactie: Kim de Booij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *