Zeeuwse werkgevers zijn aan zet

UWV

De Zeeuwse arbeidsmarkt is krap en de vacatures die er zijn, matchen niet altijd met de nog beschikbare kandidaten. Vasthouden aan bepaalde functieprofielen of -eisen brengt werkgevers niet verder. “Integendeel”, beklemtoont Toine Witters van UWV. “De werkgever is aan zet. Het kan nodig zijn om het werk aan te passen aan de beschikbare kandidaten. Met een inclusieve arbeidsanalyse ontdekken we mogelijkheden waar zowel werkgevers als werknemers baat bij hebben.”

Simone Sorgedrager en Mascha Visser zijn beiden adviseur inclusieve arbeidsanalyse. Een functie waarmee ze al bij tientallen Zeeuwse werkgevers op de werkvloer hebben mogen meekijken. Aanleiding daarvoor is veelal een door de werkgever ervaren knelpunt. “Het lukt bijvoorbeeld niet om bepaalde vacature(s) in te vullen. Of andersom, een werkgever wil een doelgroep-kandidaat aannemen, maar weet niet waar dat binnen zijn organisatie kan. Ook kan de inzet zijn het behoud van de bestaande werknemers. Ook dat is belangrijk in deze arbeidsmarkt.”

Inclusieve arbeidsanalyse
De inclusieve arbeidsanalyse is een service die UWV werkgevers kosteloos aanbiedt. Het begint steevast met een goed gesprek met de werkgever, maar meedraaien op de werkvloer, is voor beide adviseurs een wezenlijk onderdeel van het werk. “We sporen bijvoorbeeld alle eenvoudige, routinematige taken op in een organisatie of afdeling. Voor de meeste van deze taken is geen hoge opleiding nodig. Ze staan zelden in functieomschrijvingen, maar toch besteden veel hoger opgeleide medewerkers hier naar schatting 10 tot 20 % van hun tijd aan. Het herverdelen van deze taken kan een oplossing bieden voor een openstaande vacature.”

Openstaan voor verandering
Met het in kaart brengen van functies en werkzaamheden, krijgen Simone en Mascha een goed beeld van hoe het werk mogelijk anders georganiseerd kan worden. Dit levert soms nieuwe functies op, tijd- en geldbesparingen en beter gemotiveerde werknemers. “Ons advies aan werkgevers: laat je verrassen en sta open voor veranderingen.”

Redactie: Caroline Houmes
Fotografie: Johan Katerberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *