Zo ziet hét nieuwe onderzoekscentrum van Zeeland eruit

MIDDELBURG – Wie straks via de Schroebrug het centrum van Middelburg binnenrijdt, kan het niet missen. Aan Het Groene Woud staat vanaf 2021 een hypermodern onderzoekslaboratorium: het Joint Research Center Zeeland.

Naast het bestaande HZ-gebouw verrijst een pand van vier verdiepingen hoog met een oppervlakte van 4300 vierkante meter. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een presentatie in Middelburg.

Studenten van mbo-school Scalda, de HZ en University College Roosevelt (UCR) gaan in het laboratorium samen onderzoek doen op het gebied van water, energie, voedsel en biobased producten. Wetenschappers van het NIOZ en Wageningen Marine Research maken ook gebruik van het centrum.

,,Het is een gemeenschappelijk laboratorium”, benadrukt John Dane, bestuursvoorzitter van de HZ. ,,In het Joint Research Center vindt een uitwisseling plaats tussen kennisinstituten en het beroepenveld. Studenten werken samen aan complexe vraagstukken, waar geen monodisciplinair antwoord op is. Bijvoorbeeld over het onderhoud van offshore windmolens.” Zo worden de studenten beter voorbereid op hun toekomstige baan, zegt Dane: ,,Als ze straks aan het werk gaan, krijgen ze ook met dit soort samenwerkingen te maken. Dat vind ik heel erg mooi.”

Stoer gebouw
Het gebouw is ontworpen door architect Ben Westenburger van Rothuizen Architecten. ,,Het wordt een stoer gebouw dat meteen in het oog springt”, zegt Westenburger. ,,We hebben nadrukkelijk een relatie gelegd met het Bolwerk.” Studenten en andere gebruikers kunnen vanaf het Bolwerk op het dakterras en via een trap aan de buitenkant op het dak komen. ,,Het dak heeft met waterbassins onderzoeksmogelijkheden voor het cluster ecologie. Maar studenten kunnen er ook les krijgen en in de zon zitten.” Het laboratorium is verdeeld in vier clusters: engineering, chemie, ecologie en datawetenschap.
Wie het gebouw binnenkomt, ziet straks meteen studenten en onderzoekers aan het werk in een ‘makerspace’. Westenburger: ,,Het gaat daar bruisen: studenten en onderzoekers lopen heen en weer, overleggen met elkaar en werken samen: ieder vanuit zijn eigen kennisniveau en opleiding.”

Opening
Het onderzoekscentrum is op drie verdiepingen verbonden met het HZ-gebouw. Een vleugel van het HZ-gebouw en enkele garages worden dit jaar nog gesloopt om ruimte te maken voor het laboratorium. Volgend jaar begint de bouw. Het is de bedoeling dat het Joint Research Center in het studiejaar 2021/2022 in gebruik genomen wordt. Als het centrum opent, verhuizen ook de HZ-opleidingen engineering en chemie van Vlissingen naar Middelburg.
De bouw van het Joint Research Center kost bijna 21 miljoen euro. Het Rijk draagt zeven miljoen euro bij, en de provincie Zeeland vijf miljoen. De HZ draagt de overige kosten.

BRON: PZC
Tekst: Cornelleke Blok Laatste update: 21:22
Foto: Joint Research Center in Middelburg © Rothuizen Architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *