Zoek je baan over de grens!

Waarom stoppen met zoeken bij de grens? Onzin, vinden de EURES-adviseurs die werkzaam zijn bij UWV. Natuurlijk gaat het er aan de andere kant van de grens soms anders aan toe, maar er liggen volop kansen en uitdagingen. “We zien bijvoorbeeld dat in de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge een gevarieerd aanbod aan vacatures is.”

Martin Rijk is enthousiast over de zogeheten cross-border activiteiten die hij en zijn collega’s Annelies Brands en Lilian Boot mogen ontplooien. Zij zijn iedereen die geïnteresseerd is in een baan in Vlaanderen van dienst. Allereerst met vacatures zoals bij Bpost, Volvo Cars, Tabaknatie en Colruyt. Deze worden onder andere verspreid via werk.nl. Maar ook met praktische adviezen over sociale zekerheid, pensioenen en belastingen.

Voordelen over de grens
Rijk signaleert dat Vlaamse werkgevers over het algemeen meer naar competenties, houding en motivatie kijken dan hun Nederlandse collega’s. Dat kan een voordeel zijn voor mensen die niet al hun diploma’s op zak hebben maar wél veel ervaring. “Werken in Vlaanderen is om meerdere redenen interessant. Als grensarbeider kun je mogelijk profiteren van financieel voordeel. De kinderbijslag is bijvoorbeeld hoger, de ziektekosten zijn lager. Maar dit is sterk afhankelijk van iemands persoonlijke situatie. Ons advies is om dit vooraf helder te krijgen. Verder zijn Vlaamse werkgevers sneller geneigd een vast contract aan te bieden. Het vele flex- en deeltijdwerk zoals we dat in Nederland kennen, zie je daar weinig.”

Andere cultuur
Natuurlijk is het gras niet per se groener bij de buren. Zo wijst Rijk op de noodzaak om eigen vervoer te hebben om in Vlaanderen op je werkplek te komen. En op die werkplek moet je rekening houden met een andere cultuur. “Het gaat er over het algemeen wat formeler aan toe en er heerst meer hiërarchie. In de communicatie merk je dat Vlamingen minder direct zijn. Dat is zeker even wennen voor Nederlanders. Wanneer je ze echter wat beter leert kennen, ontdek je dat ze vriendelijk en geïnteresseerd zijn.”

Informatie
Rijk wijst op de Grens Informatiepunten, onder andere in Terneuzen en Bergen op Zoom. Daar kunnen werkzoekenden, maar ook werkgevers en mensen die van baan willen switchen, terecht voor maatwerkadvies over werken in België. “Verder organiseren wij regelmatig activiteiten om werken aan weerszijden van de grens te stimuleren. Er zijn inspiratiedagen en binnenkort start de training ‘Succesvol naar werk over de grens’. Deze training is zowel voor Vlamingen als Nederlanders. Leuk, want zo leren we van elkaar.”

Kijk voor meer informatie op www.euresscheldemond.info of www.werk.nl/eures

TEKST: CAROLINE HOUMES   FOTOGRAFIE: MARIJANA PAJOVIC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *