Zonnepanelen voor bedrijven

Een lagere energierekening, bijdragen aan een duurzamer klimaat en dat zonder enige investering. Dat zijn de voordelen van Zon Offensief, een project van Zeeuwind. De hele voorbereiding en het beheer is in handen van Zeeuwind en adviesbureau Econnetic. “Bedrijven die meedoen hebben er geen omkijken naar en profiteren er direct van.”

De Zeeuwse Energiecoöperatie Zeeuwind is 30 jaar geleden opgericht om de energievoorziening duurzamer te maken. “Toen lag de focus voornamelijk op windenergie, omdat zonnepanelen nog niet rendeerden”, vertelt directeur Teus Baars. “Inmiddels is duidelijk dat voor een werkelijke energie-transitie meer nodig is dan alleen wind. Zonne-energie kan bijdragen om de pieken en dalen in de energievoorziening te balanceren.”

En bedrijven kunnen daaraan bijdragen. “Veel bedrijven willen hun energievoorziening verduurzamen maar stuiten daarbij op veel hobbels”, zegt Baars. “Je moet veel uitzoeken: welke panelen zijn het beste, is het dak geschikt, welke aansluitingen heb je nodig, welke subsidie kun je aanvragen en hoe doe je dat. Daarnaast is het een flinke investering met een lange terugverdientijd.” Om die hobbels weg te nemen, is Zon Offensief opgezet. “De hele voorbereiding, investering en het beheer worden verzorgd door Zeeuwind en Econnetic, terwijl het deelnemende bedrijf direct vergroent en bespaart.”

Om mee te doen aan het project moet een bedrijf beschikken over een grootverbruikersaansluiting en een dakoppervlak van minimaal 125 m2, waar minstens 50 panelen op passen. “Als de panelen zijn geïnstalleerd, verdienen wij onze investering terug via de 15 jaar lopende exploitatiesubsidie. De ondernemer profiteert van 15 jaar lang energie tegen de kale groothandelsprijs. Daarna zijn de panelen terugverdiend en beschikt het bedrijf voor de resterende levensduur van de panelen over gratis stroom.”

Zeeuwind investeert dus flink in het project, al mogen bedrijven ook zelf bijdragen. “Er zijn verschillende constructies mogelijk. Rentabiliteit is niet het hoofddoel van onze vereniging. Door als Zeeuwind zelf te investeren kunnen we de energietransitie versnellen met meer instrumenten dan alleen wind. Door de dakoppervlakken van bedrijven vol te leggen met zonnepanelen, kunnen we grote stappen zetten met minimale weerstand: je ziet er niets van en er is geen vergunning voor nodig.” Deelnemende bedrijven die in de tussentijd verhuizen, kunnen het contract afkopen of overdoen aan de nieuwe eigenaar, die dan een pand koopt inclusief duurzame energievoorziening. “Ook vastgoedeigenaren die bedrijfspanden verhuren kunnen meedoen en op die manier hun huurders duurzame bedrijfsruimte aanbieden.”

Op dit moment hebben 15 Zeeuwse bedrijven aangegeven mee te doen, met in totaal 3 hectare dakoppervlak: goed voor 3 Megawatt. Zeeuwind is druk bezig meer bedrijven te werven voor de subsidie wordt aangevraagd. “Hoe meer bedrijven meedoen, hoe meer schaalvoordeel we hebben. Dan kunnen we een zo scherp mogelijke aanvraag indienen en hebben we meer kans dat de subsidie wordt toegekend.” De eerstvolgende subsidieronde wordt in maart opengesteld. In totaal is er 6 miljard euro beschikbaar. In het najaar volgt een tweede subsidieronde.

Tekst: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Marijana Pajovic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *