ZPPC tevreden met havenfusie

“Fundament is er, nu het gebouw”

Een klein jaar geleden fuseerden de havens van Zeeland en Gent om samen verder te kunnen groeien. De Zeeland Port Promotion Council (ZPPC) is tevreden over de eerste maanden, maar het karwei is nog niet klaar. “Het fundament ligt er, nu wordt het gebouw opgetrokken.”

ZPPC neemt deel aan beurzen om de Zeeuwse havens in binnen- en buitenland te promoten en fungeert als netwerkorganisatie voor de daar gevestigde bedrijven. Sinds de fusie met Gent besteedt de organisatie extra aandacht aan de bedrijven aan Vlaamse kant. “Dat moet organisch groeien”, zegt voorzitter Henk de Haas. Hij hoopt dat er uiteindelijk samenwerkingen ontstaan tussen de Zeeuwse en Vlaamse bedrijven. “Aan Gentse kant hebben ze geen netwerkorganisatie zoals wij, dus ik weet niet of er belangstelling voor is. Maar wij staan ervoor open.”

De Haas heeft een goed gevoel bij de havenfusie. “Er wordt al goed samengewerkt, maar veel bedrijven merken de gevolgen van de fusie pas op langere termijn: meer slagvaardigheid, specialisatie, gunstiger tarieven. Dat heeft tijd nodig. Het fundament ligt er, nu wordt het gebouw opgetrokken.” Bijvoorbeeld een stevigere positie op de internationale markt. “Er zit al groei in de havens, meer dan we in lange tijd hebben gehad, maar dat komt ook omdat de economie aantrekt. Samen kunnen de havens zich beter positioneren en nieuwe ladingsstromen aantrekken. De havens vullen elkaar aan: Vlissingen heeft een diepzeehaven, Gent heeft een aantal grote industrieën langs het kanaal. Het plaatje is nu completer geworden en biedt meer mogelijkheden voor nieuwe bedrijven. Dat de onderlinge concurrentie is weggevallen, biedt voordelen. Bedrijven die zich willen vestigen kunnen ons niet meer tegen elkaar uitspelen.”

De Haas is niet bang voor het cultuurverschil tussen Vlamingen en Zeeuwen. “Er is aan beide kanten goede wil om samen op te trekken. Je hebt een paar jaar nodig om goed te integreren en de overlap te regelen. Dat moet zich even zetten.”

www.zppc.nl

Redactie: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *