Zzp’ers mogen van ACM prijsafspraken over minimumtarief maken

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen collectief afspraken maken over hun beloning om aan een minimuminkomen te komen, staat in de dinsdag verschenen Concept-leidraad tariefafspraken zzp’ers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het is momenteel voor zelfstandigen verboden om collectieve prijsafspraken te maken. Hierdoor kan namelijk oneerlijke concurrentie ontstaan, waardoor de prijzen voor consumenten hoger kunnen uitvallen. De leidraad moet zzp’ers laten zien welke ruimte de mededingingswetgeving biedt om wel prijsafspraken te maken.

“Wij willen markten goed laten werken voor mensen en bedrijven”, zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM. “Markten werken niet goed als zzp’ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen. Deze leidraad laat zien welke mogelijkheden zzp’ers hebben om hun inkomen te verbeteren.”

Zelfstandigen kunnen volgens de ACM mededingingswetgeving omzeilen door “zij aan zij” te werken. Hierbij werken zzp’ers zij aan zij met één of meer werknemers en zijn ze in de dagelijkse gang van zaken niet te onderscheiden van die werknemers. In dat geval is er volgens mededingingswetgeving geen sprake van een echte onderneming.

Daarbij mogen zelfstandigen van de kartelwaakhond ook onderling afspraken maken om het door het kabinet aangekondigde wettelijk minimumuurtarief van 16 euro al te waarborgen. Deze maatregel van het kabinet wordt in 2021 van kracht.

Ook zegt de ACM in de periode voor de invoering van het minimumtarief bij dergelijke afspraken geen boetes te zullen opleggen.

 

Bron: NU.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.